Cercetarea, publicată în revista științifică PLOS One, a analizat cazurile unor persoane care desfășurau activități pe gheață și au murit înecați, după ce stratul de gheață a crăpat. Au fost investigate peste 4.000 de decese, înregistrat în ultimii 26 de ani, în zece țări din Emisfera Nordică.

Cele mai multe dintre decese s-au întâmplat atunci când temperatura aerului se situa între -5 și 0 grade Celsius, pentru că oamenii sunt mai predispuși să iasă se bucure de sporturile pe gheață când temperaturile sunt ceva mai calde. Însă aceștia nu țin cont și de rezistența stratului de apă înghețată.

Cele mai mari creșteri ale riscului de deces au fost identificate în zonele în care locuitorii sunt dependenți de apă pentru transport sau procurarea hranei, cum sunt nordul Canadei și Alaska (SUA). De asemenea, cele mai vulnerabile categorii de persoane sunt copiii sub nouă ani, dar și tinerii cu vârste între 15 și 39 de ani.

Dr. Sapna Sharma, profesor de biologie la Universitatea York din Toronto (Canada) și coautor al studiului, a explicat: ”Când ne gândim la schimbările climatice, ne gândim la urși polari și la ghețari, nu și la obiceiurilor de iarnă, cum sunt schiatul, pescuitul la copcă sau mersul cu snowmobilul. Ne bucurăm când vedem temperaturi negative afară, dar uităm că ele erau pozitive în urmă cu doar câteva zile. Însă gheața nu uită”.

Concluziile studiului sunt confirmate și de un profesor care nu a făcut parte din echipa de cercetare: ”Temperaturile mai mari fac ca stratul de gheață să nu mai fie așa de solid sau așa de gros pe cât era odată. Oamenii nu își dau seama de asta” spune Robert McLeman, profesor de geografie și mediu înconjurător la Universitatea Wilfrid Laurier. 

”Un alt factor care ar putea crește acest risc de deces este chiar pandemia de coronavirus, care îi determină pe oameni să se mute în cabane în zonele de munte” a mai adăugat dr. Sharma.

Țările incluse în studiu sunt: Canada, Estonia, Germania, Letonia, Finlanda, Suedia, Rusia, Italia, Japonia și SUA (nordul țării).

Sursa: New York Times.

Sursa foto: Taylor Friehl//Unsplash.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday