Cercetătorii au descoperit în avalul a trei ghețari din sud-vest că ecosistemele “înoată” în concentrații mari de metal greu, care riscă să urce la niveluri periculoase. Cantitatea de mercur observată în trei râuri glaciare și trei fiorduri din Groenlanda este cea mai mare de când se fac astfel de măsurători, iar oamenii de știință afirmă că este comparabilă doar cu cantitatea de mercur de pe căile navigabile poluate din China, care în general produce aproximativ o treime din poluarea cu mercur din lume.

Studiile anterioare au arătat concentrații moderate de mercur în scurgerea de la topirea ghețarilor, dar concentrațiile găsite în Groenlanda sunt de două ori mai mari decât ceea ce au descoperit oamenii de știință în alte râuri arctice. Mercurul este un element natural și răspândit, eliberat de incendii de vegetație, erupții vulcanice și eroziune. Cu toate acestea, în ultimii 150 de ani, activitatea industrială a pompat în mod activ și mai mult din acest poluant în atmosferă.

Oamenii și animalele din Arctica sunt mai susceptibile în a ingera niveluri toxice de mercur din hrana și din apa lor, deoarece circulația globală transportă aceste metale grele spre nord. Cantități în creștere de mercur cad, de asemenea, pe ghețari, zăpadă și gheață, care pot apoi să curgă pe căile navigabile locale sau să se ridice în atmosferă. Groenlanda este un important exportator de fructe de mare, iar regiunea găzduiește ecosisteme marine prețioase.

Sursa: Sciencealert.

Sursa foto: Edwardje | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday