Eritritolul este un îndulcitor care poate înlocui zahărul, care are 70% din dulceața sa și zero calorii. Potrivit unui studiu publicat în revista Nature, persoanele care au în sânge nivel ridicat de eritritol prezintă un risc de două ori mai mare de accident vascular cerebral, atac de cord sau cheaguri de sânge, în comparație cu cele care au un nivel mai scăzut.

Potrivit specialiștilor, eritritolul poate să determine trombocitele din sânge să se coaguleze mai ușor. Astfel, cheagurile se pot desprinde și se pot deplasa către inimă, declanșând un atac de cord, sau către creier, declanșând un accident vascular cerebral.

Deși corpul uman produce eritritol, acesta este prezent în mod natural, doar în cantități foarte mici. Eritritolul este folosit în alimente și băuturi procesate, în special în produsele care vizează persoanele care urmează dieta ketogenă sau care suferă de diabet, deoarece nu afectează glicemia.

Stanley Hazen, autorul principal al studiului, a declarat că eritritolul a devenit iubit de industria alimentară, [și este] un aditiv extrem de popular pentru produsele keto și alte produse cu conținut scăzut de carbohidrați și alimente comercializate pentru persoanele cu diabet. Unele dintre alimentele etichetate pentru diabet pe care le-am analizat aveau o cantitate mai mare de eritritol decât oricare altele”. Hazen a adăugat că “ceea ce observăm cu eritritolul este că trombocitele devin super-reactive: Un stimulent într-o cantitate de doar 10% produce 90% până la 100% din formarea unui cheag“, a spus Hazen.

La studiu au participat peste 1.100 de persoane din Europa și SUA, care sufereau de boli cronice, precum diabet și hipertensiune arterială.

Surse alternative: Nature, CNN

Sursa foto: Sulit Photos | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday