Studiul realizat de cercetătorii elvețieni din cadrul Universității St. Gallen și al Institutului IMD din Lausanne mai arată că 1.400 de companii europene dețineau în luna februarie 2022 – când Rusia a invadat Ucraina – un număr de 2.400 de filiale în Rusia. Până la sfârșitul lunii noiembrie 2022, doar 120 dintre aceste companii au renunțat la cel puțin o filială care activa pe piața din Rusia.

În general, mai arată studiul, numărul companiilor americane care au renunțat la subsidiarele din Rusia îl depășește pe cel al întreprinderilor europene și japoneze la un loc. Chiar și în cazul SUA, mai puțin de 18% din filialele companiilor americane care operau pe piața din Rusia au fost complet dizolvate de la începutul războiului. Spre comparație, 15% din companiile japoneze și 8,3% din întreprinderile europene au renunțat la filialele din Rusia. De cealaltă parte, 19,5% dintre companiile ale căror filiale din Rusia încă funcționează au sediul în Germania, iar 12,4% în SUA.

Aceste date pun sub semnul întrebării disponibilitatea firmelor occidentale de a se decupla de economiile considerate acum rivale politice de către guvernele din Occident. De fapt, multe dintre aceste firme au rezistat presiunilor din partea guvernelor, presei și ONG-urilor de a părăsi Rusia”, au declarat autorii studiului.

Universitatea Yale din SUA a realizat o listă cu marile firme occidentale care au renunțat la filialele din Rusia, printre care se numără mari producători auto precum Ford și Renault, lanțul de restaurante McDonald’s, Ikea sau Shell. Totuși, multe alte mari companii, printre care compania multinațională de bunuri de consum Unilever, lanțul de magazine fast-food Subway și multinaționala italiană Barilla încă activează pe piața din Rusia.

Surse: Barron’s, Politico

Foto: Zatletic | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday