Cercetătorii Universității Cornell au analizat circa 38 de milioane de articole de presă în limba engleză, din toată lumea. Menționări sau citate ale președintelui american apar în 38% dintre articolele care conțin, sub o formă sau alta, informații false despre coronavirus.

„Marea noastră surpriză a fost să constatăm că Trump este singurul nume de care sunt legate cele mai multe dezinformări despre coronavirus”, a declarat Sarah Evanega, autorul principal al studiului.

Totuși, din totalul articolelor doar 1,1 milioane (mai puțin de 3%) conțineau informații false. După ce au identificat 11 teme ale dezinformării, cercetătorii au urmărit evoluția mediatizării acestor tendințe. Subiectul cel mai frecvent a fost cel legat de „tratamentele minune” promovate chiar de Trump, așa cum ar fi pastilele anti-malarie sau dezinfectantul injectat.

Spre exemplu, pe 24 aprilie, la o zi după ce Trump a lansat ideea că un leac pentru COVID poate fi combinația dintre dezinfectanți și lumini ultraviolete, au apărut peste 30 de mii de articole despre „tratamentul-minune”. Alte aproape 300 de mii de articole s-au referit la alte „tratamente minune”

Au fost identificate peste 11 mii de articole eronate despre faptul că „Anthony Fauci exagerează gravitatea virusului pentru a alimenta nevoia unui vaccin, de pe urma căruia să profite producătorii de medicamente” și încă 40 de mii de articole referitoare la faptul că virusul a fost creat de Partidul Democrat pentru a distrage atenția de la procesul de destituire a lui Trump.

Dr. Joshua Sharfstein, prodecan al Școlii pentru Sănătate Publică de la Universitatea Johns Hopkins a conchis că „dezinformarea este motivul pentru care SUA stă mai prost în privința controlului pandemiei, față de alte state”.

Sursă alternativă: New York Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday