Dacă 76% dintre managerii români consideră că evoluția economiei va fi mult sau foarte mult afectată de război, 22% se consideră puternic dependenți economic de cele două țări aflate în conflict. Doar 6% spun că depind total de schimburile cu una dintre cele două țări, iar 8% sunt optimiști că impactul războiului asupra performanței economice va fi unul minim.

Agricultura și industria sunt sectoarele considerate cele mai vulnerabile, întrucât Rusia și Ucraina sunt printre cele mai mari exportatoare de cereale și de materii prime necesare în industrie. De asemenea, aceste ramuri de activitate sunt și sub presiunea tarifelor la energie și combustibil.

În cadrul unei alte întrebări, 40% dintre manageri au fost de părere că PIB-ul României va scădea. Totuși, arată Impetum Group în studiul “Confidex”, indicatorul care măsoară încrederea în economie este la cel mai ridicat nivel de la debutul pandemiei. Indicele se situează la 47,8 puncte, cu șapte puncte mai mult decât în primul trimestru din 2020, înainte de declararea pandemiei de coronavirus.

“Viitorul pare a fi marcat de criza materiilor prime (86%) și cea energetică (78%), ce vor crește costurile de producție și vor conduce spre o inflație accentuată (93%). De asemenea, 40% dintre manageri consideră că PIB-ul va scădea, deci ne îndreptăm spre recesiune în următoarele trei luni”, se mai arată în cercetare.

În privința situației propriilor companii, “circa 11% dintre manageri consideră că economia națională s-a îmbunătățit în ultimul an. Însă 27% consideră că situația propriei companii s-a îmbunătățit și 19%, că sectorul de activitate s-a îmbunătățit. Circa două treimi dintre manageri consideră că economia globală și cea europeană se vor înrăutăți în următorul an. 71% consideră același lucru și despre economia națională”.

Andrei Cionca, directorul general al Impetum Group, a concluzionat: Rezultatele Confidex sunt revelatoare în multe feluri. Pe de-o parte vedem că aproape jumătate dintre manageri consideră că ne îndreptăm spre recesiune în următoarele trei luni, iar pe de altă parte vedem că încrederea managerilor în economie este la cel mai înalt nivel de la lansarea studiului Confidex. Mesajul pe care îl vedem este acelea că oportunitățile economiei noastre devin tot mai clare chiar și în acest context. Deși presiunea noilor crize este una resimțită, mediul de afaceri este mult mai încrezător în viitor decât a fost pe tot parcursul pandemiei.”

Studiu Integral

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday