Studiu. Cele mai eficiente măști sunt cele profesionale, destinate personalului medical, dar și măștile chirurgicale clasice și cele din bumbac asigură o protecție mare.

Un grup de cercetători de la Universitatea Duke a creat o tehnică simplă pentru a analiza eficacitatea diferitelor tipuri de măști, folosind o cutie neagră, un laser și o cameră foto. Metoda evaluează transmiterea picăturilor respiratorii în timpul vorbirii regulate, strănutului și tusei pentru diferite tipuri de materiale din care sunt făcute măștile. S-a observat că unele tipuri de măști au aceleași performanțe ca și măștile chirurgicale standard, în timp ce unele alternative de mască, cum ar fi cele din lână sau bandanele, oferă o protecție foarte mică.

Cercetătorii au testat 14 măști, inclusiv o mască N95 montată profesional. În prima fază, testul a fost efectuat cu un vorbitor fără mască, apoi cu mască. Fiecare mască a fost testată de 10 ori.

Cea mai eficientă mască a fost cea profesională, de tipul N95. Măștile chirurgicale clasice, cu trei straturi și măștile de bumbac, confecționate în casă, s-au comportat bine. Cele mai ineficiente sunt măștile purtate de sportivi, din fleece. Acestea descompun picăturile mari în picături mai mici.

Cercetătorii menționază că încurajează oamenii să poarte măști eficiente.

Surse: Science Advances, CNN.

Folosim cookies