Un grup de cercetători de la Universitatea Duke a creat o tehnică simplă pentru a analiza eficacitatea diferitelor tipuri de măști, folosind o cutie neagră, un laser și o cameră foto. Metoda evaluează transmiterea picăturilor respiratorii în timpul vorbirii regulate, strănutului și tusei pentru diferite tipuri de materiale din care sunt făcute măștile. S-a observat că unele tipuri de măști au aceleași performanțe ca și măștile chirurgicale standard, în timp ce unele alternative de mască, cum ar fi cele din lână sau bandanele, oferă o protecție foarte mică.

Cercetătorii au testat 14 măști, inclusiv o mască N95 montată profesional. În prima fază, testul a fost efectuat cu un vorbitor fără mască, apoi cu mască. Fiecare mască a fost testată de 10 ori.

Cea mai eficientă mască a fost cea profesională, de tipul N95. Măștile chirurgicale clasice, cu trei straturi și măștile de bumbac, confecționate în casă, s-au comportat bine. Cele mai ineficiente sunt măștile purtate de sportivi, din fleece. Acestea descompun picăturile mari în picături mai mici.

Cercetătorii menționază că încurajează oamenii să poarte măști eficiente.

Surse: Science Advances, CNN.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday