Cercetătorii de la Universitatea Duke au descoperit că vaccinurile dezvoltate pe baza tehnologiei ARN mesager au indus anticorpi care nu numai că oferă protecție împotriva Sars-CoV-2, virusul care provoacă Covid-19, dar ar putea proteja și împotriva altor virusuri din aceeași familie, precum MERS. ”Aceste rezultate demonstrează că vaccinurile ARNm actuale pot oferi o anumită protecție împotriva viitoarelor focare de betacoronavirus (coronavirusuri care trec de la animal la om) și oferă o platformă pentru dezvoltarea în continuare a vaccinurilor pan beta coronavirus”, se arată în lucrarea publicată săptămâna aceasta în Nature. 

De asemenea, echipa de cercetători de la Duke Human Vaccine Institute spune că a testat un nou vaccin cu nanoparticule proteice, care funcționează ușor diferit de vaccinurile existente cu ARNm și care a arătat o protecție încrucișată și mai puternică împotriva coronavirusurilor, incluzând toate variantele cunoscute de Sars-CoV-2, coronavirusuri de lilieci și Sars-CoV-1, care provoacă Sars. Acest nou vaccin, potrivit cercetătorilor, a oprit și replicarea virală în nas, sugerând că ar putea avea un impact major asupra transmiterii.

Noul vaccin funcționează prin vizarea unei anumite părți a virusului, și anume domeniul de legare a receptorilor (RBD), care este o parte critică a proteinei ce permite virusului să pătrundă în celulele umane. Este, de asemenea, o parte a virusului care este foarte stabilă (nu se schimbă) între diferitele variante sau chiar între coronavirusuri complet diferite, motiv pentru care se pare că generează acești ”anticorpi larg neutralizanți” care ar putea opri apariția pandemiilor generate de virusurile din această familie. 

Mai exact, cercetătorii spun că motivul pentru care vaccinurile Pfizer și Moderna ar putea funcționa în mod similar, cel puțin în ceea ce privește răspunsul anticorpilor, este că vizează întreaga proteină spike a Sars-Cov-2, care include RBD. 

“Am descoperit că vaccinul cu nanoparticule a generat un răspuns cu anticorpi puternic împotriva acestor diferiți viruși. Și am constatat că, chiar dacă primiți un vaccin ARNm, similar cu ceea ce au făcut Pfizer și Moderna, corpul dumneavoastră va genera un tip similar de răspuns, ușor mai slab”, a spus Kevin Saunders, coordonatorul studiului. Sars-Cov-2 este deja al treilea coronavirus care a creat probleme în acest secol, după virusurile care cauzează MERS (sindromul respirator din Orientul Mijlociu) și SARS (sindromul respirator acut sever), iar experții sunt de acord că un altul ar putea apărea cu ușurință în viitorul apropiat. 

Surse alternative: Nature, Telegraph

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday