Într-un editorial publicat pe site-ul Digi24, Stelian Ion susține că președintele Iohannis i-a transmis, la întâlnirea pe tema reformei din justiție “că ar fi o idee bună să renunțăm la proiectul de desființare a Secției Speciale (SIIJ), aflat la vot final în Senat, pentru că ar fi avut o «strategie mai bună»: să desființăm secția abia odată cu adoptarea celor trei legi ale justiției”.

“Tot ceea ce a făcut de atunci a fost exact în direcția tergiversării deciziei privind desființarea SIIJ. S-a văzut acest lucru inclusiv în răzgândirea lui Florin Cîțu față de proiectul pe care l-a aprobat în Guvern și care a fost validat de Comisia de la Veneția”, continuă Stelian Ion. Fostul ministru a scris și că președintele Iohannis nu a fost de acord cu numirea procurorilor de rang înalt, în urma avizului Secției de procurori a CSM, “deși aceasta este în conformitate cu recomandările GRECO și cu raportul MCV și a fost trecută în programul de guvernare”.

În ceea ce privește numirile de procurori-șefi, Stelian Ion susține, fără a aduce alte argumente, că președintele Iohannis ar vrea ca la parchete să fie făcute numiri politice: “La Cotroceni, discuțiile pe care le-am purtat cu consiliera sa au fost total neproductive. Se dorea orice altceva numai să nu intervină un element exterior factorului politic în mecanismul decizional (ministru al Justiției – președinte). Am venit cu variante alternative, dar li se găsea tuturor câte un nod în papură. Adevărul este că domnul președinte vrea numiri exclusiv politice”.

Administrația Prezidențială nu a emis încă o reacție oficială cu privire la afirmațiile lui Stelian Ion. Editorialul a fost scris pe site-ul Digi24.ro.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday