Forțele democratice siriene, susținute de SUA, anunță că gruparea Statul Islamic a fost eliminată din Siria. A pierdut și ultimul teritoriu, Baghouz, ceea ce a dus la sfârșitul “califatul” său, anunță BBC.

Forțele democratice siriene au declarat “înfrângerea teritorială 100%” a Statului Islamic.

“Forțele democratice siriene declară eliminarea totală a așa-numitului califat și înfrângerea teritorială 100% a ISIS. În această zi unică, comemorăm mii de martiri ale căror eforturi au făcut posibilă victoria”, a declarat Mustafa Bali, șeful biroului de presă al forțelor democratice, citat de CNN.

Grupul jihadist controla o suprafață de 88 de mii km pătrați, în Siria și Irak. La apogeu, ISIS controla un teritoriu care se întinde de la Siria de vest până la periferia capitalei irakiene, Bagdad. Bătălia finală a avut loc în ultimele câteva săptămâni în jurul micului oraș Baghouz, pe malurile râului Eufrat.

În ciuda pierderii teritoriului, gruparea este încă văzută ca o amenințare majoră de securitate, capabilă să planifice atacuri în regiune și în întreaga lume.

Vineri seara, președintele SUA Donald Trump a anunțat că Gruparea Statul Islamic a fost învinsă “100%” in Siria, conform Ziare.com. “Califatul teritorial al Statului Islamic a fost eliminat 100%” din Siria, a declarat la rândul său purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, într-o discuție cu jurnaliștii în timpul deplasării cu Trump spre Florida.