Guvernul a anunțat că va emite un decret pentru acordarea statutului de angajați lucrătorilor care lucrează cu platforme online de livrare, în conformitate cu o hotărâre judecătorească dată anul trecut.  Modificările vor trebui aprobate de parlamentul Spaniei în termen de o lună de la intrarea în vigoare a decretului.

“Vom fi prima țară din UE care va legifera cu privire la această problemă într-un mod atât de ambițios”, a declarat Yolanda Díaz, ministrul Muncii din Spania, adăugând că acești cetățeni vor fi angajați cu toate drepturile corespunzătoare și vor beneficia de protecție socială. “Acest lucru va schimba viața multor oameni”, a mai precizat ministrul.

Oficialul a mai spus că reglementările vor preveni “sancțiunile pe bază de algoritm care vin pe fondul unei evaluări părtinitoare a performanței lor” și le va da dreptul și la negocieri colective sau la grevă. Decizia Madridului vine și pe fondul unor semnale puternice din partea Comisiei Europene, care a spus că intenționează să legifereze în acest sens pentru a spori drepturile celor care muncesc în colaborare cu asemenea platforme.

Glovo, aplicația de livrare cu sediul în Barcelona, ​​a acuzat guvernul că “pune bariere și creează dificultăți suplimentare pentru serviciile care au acționat ca un sistem de susținere pentru comercianții cu amănuntul din țară în timpul pandemiei”. Uber, care efectuează și livrări de mâncare prin intermediul unității sale Uber Eats, susține că este posibil ca trei sferturi dintre curierii din țară să nu mai poată lucra în cazul aprobării acestui proiect.

Luna trecută, cea mai cea mai importantă instanță din Regatul Unit a decis că angajații Uber sunt lucrători și nu lucrători independenți. Curtea supremă a Spaniei a mai spus în septembrie anul trecut că muncitorii pentru Glovo sunt angajați. Au existat hotărâri similare în Italia, Olanda, Franța și Belgia.

Sursă: Financial Times

Foto: Pixabay/hjrivas

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday