Instanța „a respins adoptarea măsurilor, deoarece acestea au prejudiciat drepturile și libertățile fundamentale” ale celor 4,5 milioane de locuitori afectați de carantina parțială, interzicând totodată autorităților posibilitatea de a-i amenda pe cetățenii care încalcă aceste reguli. 

Blocarea parțială a orașului și a suburbiilor sale a fost decisă de Guvernul central al Spaniei, iar contestarea ordinului a fost făcută de Autoritatea autonomă a Madridului. Premierul regional din Madrid, Isabel Díaz Ayuso, nu a dorit anterior să aplice măsuri mai dure menite să limiteze răspândirea virusului, susținând că ar provoca daune suplimentare economiei, dar joi a cerut locuitorilor să nu părăsească orașul.

La începutul pandemiei, în martie, guvernul spaniol a declarat starea de urgență care i-a conferit puterea de a impune restricții în întreaga țară, însă de pe 21 iunie când starea de urgență s-a încheiat, regiunile au avut responsabilitatea pentru sănătatea publică și gestionarea pandemiei, Regatul Spania fiind un stat federal. 

Madridul are acum cea mai mare rată de transmitere a infecției din Europa – 700 de cazuri la 100.000 de oameni, comparativ cu doar 257 la 100.000 în restul Spaniei, iar guvernul național al Spaniei a impus două săptămâni de restricții, după creșterea alarmantă a numărului de cazuri de coronavirus. Măsurile au interzis toate călătoriile neesențiale în și din Madrid și nouă din suburbiile sale, afectând aproximativ 4,8 milioane de persoane. Programul restaurantelor a fost limitat până la ora 23,iar al magazinelor până la 22, iar capacitatea acestora limitată la 50%.

Creșterea numărului de cazuri din capitala Spaniei a afectat puternic spitalele, oficialii spunând că peste 40% din capacitatea de terapie intensivă a regiunii este acum utilizată pentru tratarea pacienților cu COVID-19.

Sursa: Euronews

Foto: Unsplash/Alvaro Araoz

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday