O analiză realizată de Financial Times arată că deși în raportările ECDC, care se fac pe 14 zile, Portugalia încă este pe primul loc la rata de infectare (raportată la populație), în acest moment Spania este țara continentală cu cea mai mare răspândire a coronavirusului, cu o creștere de la 58 de cazuri la suta de mii de locuitori, pe 29 iunie, la 156 de cazuri la suta de mii de locuitori, marți, 6 iulie.

Catalonia, regiunea cea mai afectată din țară, a reintrodus de ieri restricțiile de orar pentru baruri și restaurante pe timp de noapte.

Analiza FT mai arată că numărul tot mai mare de infectări din Spania este alimentat de răspândirea variantei Delta a virusului în rândul copiilor și a tinerilor de până la 29 de ani, în categoria de vârstă 12-29 de ani rata de infectare fiind de douăzeci de ori mai mare decât la categoria de vârstă de peste 70 de ani.

Guvernul spaniol, care a anulat aproape toate restricțiile în luna mai, pune reizbucnirea pandemiei pe seama petrecerilor dar și a vacanțelor, Spania fiind printre țările preferate de turiștii europeni și britanici.

Analiza FT arată că varianta Delta, mai infecțioasă, reprezintă acum aproximativ 30% din totalul cazurilor de infectare și va deveni dominantă în jurul datei de 17 iulie.

În acest moment sunt două țări europene cu o rată mai mare decât cea a Spaniei, dar ambele sunt insule – în Cipru rata de infectare pe ultimele șapte zile a ajuns la 424/100 de mii de locuitori, iar în Marea Britanie, unde tulpina Delta este deja predominantă, are o rată de 267 de cazuri/100 de mii de locuitori. Totuși, numărul de persoane spitalizate rămâne mic, 65% din populația Spaniei fiind deja vaccinată cu cel puțin o doză de vaccin.

După clasificarea ECDC, Spania a depășit deja pragul de la care ar trebui declarată Zonă Roșie epidemică. Atât Spania, cât și Portugalia resping acuzațiile potrivit cărora ridicarea restricțiilor pentru turiștii britanici a dus la o răspândire mai mare a variantei Delta.

Sursa: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday