În urmă cu două zile, lava aruncată de vulcanul La Cumbre Vieja a ajuns în Oceanul Atlantic și, la contactul cu apa, s-a solidificat. Pe întreg parcursul zilei de joi, noile formațiuni rezultate și-au dublat suprafața și sunt acum la fel de mari ca 25 de terenuri de fotbal. Comitetul de criză creat de guvernul spaniol avertizează că gazele toxice și mirosul de sulf ar putea să se resimtă din ce în ce mai puternic, dacă vântul își va schimba direcția și va bate dinspre ocean. Medicii atrag atenția că vaporii degajați la contactul lavei cu apa ar putea afecta ochii și căile respiratorii și să irite pielea.

Fernando Tuya, cercetător în domeniul biodiversității, indică faptul că erupția aduce totuși și un beneficiu pentru mediu: “În Atlantic, va forma o platformă stâncoasă, bogată în minerale aduse chiar din scoarța Pământului, care să fie populată de specii marine. Să zicem că se va întâmpla în trei-cinci ani”.

Erupția vulcanică a început pe 19 septembrie și a distrus peste 800 de clădiri de locuit sau de birouri și suprafețe agricole. Circa șase mii de persoane au fost evacuate, după ce autoritățile au creat o rază de excludere de 3,5 kilometri în jurul vulcanului. Până acum, nu s-au înregistrat victime, iar aeroportul din La Palma și-a reluat, de miercuri, activitatea.

Sursă alternativă: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday