SpaceX confirmă că o furtună geomagnetică a lovit 40 de sateliți dintre cei 49 lansați săptămâna trecută. Nu vor mai ajunge pe orbită și vor fi distruși.

SpaceX a lansat în orbita joasă a Pământului cei 49 de sateliți pe 3 februarie, de la Centrul Spațial Kennedy din Florida, dar compania lui Elon Musk se așteaptă ca 80% dintre aceștia să ardă și să nu mai ajungă la destinație. 

Din păcate, sateliții lansați joia trecută au fost afectați vineri în mod semnificativ de o furtună geomagnetică. Aceste furtuni fac ca atmosfera să se încălzească, iar densitatea atmosferică să crească la altitudinile joase unde sunt desfășurați sateliții”, a precizat SpaceX într-un comunicat.

Furtunile de acest tip sunt rezultatul interacțiunilor dintre vântul solar (un flux de particule încărcate de Soare) și câmpul magnetic al Terrei. Deși sateliții SpaceX “au fost programați să se adăpostească de furtună, survolând la marginea ei”, dispozitivele nu au mai reușit să efectueze manevrele necesare pentru a ajunge la destinație.  

Compania miliardarului Elon Musk a precizat că cei 40 de sateliți o să reintre sau chiar s-au reîntors deja în atmosfera Pământului, dar nu există riscul unei coliziuni cu alți sateliți. Sateliții Starlink sunt programați să se dezintegreze la reintrarea în atmosfera Terrei, ceea ce înseamnă că nicio parte a dispozitivelor spațiale nu vor atinge solul.

Până acum, SpaceX a lansat în Spațiu 2.000 de sateliți Starlink și are permisiunea de la autoritățile americane de a majora numărul acestora până la 12 mii. Rețeaua de sateliți a SpaceX a atras îngrijorările a tot mai multor astronomi, care se tem că o “megaconstelație” reprezentată de miile de sateliți ar putea acoperi cerul și, implicit, de a restricționa capacitatea oamenilor de știință de a studia Universul. 

Sursa: The Guardian

Folosim cookies