Conform sondajului desfășurat online, doar jumătate dintre americani consideră că Trump ar trebui condamnat pentru incitare la revoltă sau că ar trebui să nu mai ocupe în viitor funcții publice.

Când au fost întrebați ce părere au despre rolul lui Trump, 30% dintre respondenți au spus că Trump este “pe deplin” responsabil pentru declanșarea confruntării violente dintre polițiști și susținătorii săi, care au pătruns în Capitoliu în speranța de a opri parlamentarii să certifice rezultatele alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020.

Alți 25% au afirmat că este “în mare parte responsabil”, 16% că este “parțial responsabil”, iar restul de 29% au spus că Trump nu este deloc responsabil pentru evenimentele violente în urma cărora au murit cinci persoane. Totodată, aproape jumătate dintre simpatizanții Partidului Republican au fost de acord că Trump este cel puțin “parțial” responsabil.

Procesul de condamnare (impeachment) a fostului președinte continuă în Senat. O condamnare necesită o majoritate de două treimi, ceea ce înseamnă că cel puțin 17 republicani din camera cu 100 de locuri ar trebui să se alăture tuturor celor 50 de democrați pentru a-l găsi vinovat pe Trump.

Analiștii consideră că miza reală a procesului este cel de-al doilea vot din Senat, care este adoptat cu majoritate simplă, ce i-ar interzice lui Donald Trump să mai ocupe în viitor o funcție publică. Astfel, Trump nu va putea să candideze la următoarele alegeri, cele din 2024.

Sondajul a fost efectuat în Statele Unite, pe un eșantion de 998 de persoane.

Sursa: Reuters.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday