Potrivit unui sondaj realizat pe un eșantion de 77 de epidemiologi, virusologi și specialiști în boli infecțioase din 28 de țări, noi variante ale coronavirusului vor apărea în perioada următoare, în țările în care campaniile de vaccinare nu vor fi reușit să imunizeze un procent semnificativ din populație. Oamenii de știință au subliniat că este nevoie de un efort de vaccinare la nivel global pentru a neutraliza definitiv corovirusul.

Aproape o treime dintre respondenți au indicat că, în nouă luni sau mai puțin, actualele vaccinuri nu vor mai fi eficiente. “Noi mutații apar în fiecare zi. Uneori aceste mutații sunt mai periculoase decât cele precedente. Aceste variante noi ar putea fi mai transmisibile și mai rezistente la vaccinuri. Dacă nu vaccinăm un procent considerabil din populația globală, lăsăm terenul de joc deschis pentru tot mai multe mutații”, a declarat Gregg Gonsalves, profesor de epidemiologie la Universitatea Yale, din SUA.

Deși vaccinurile ARN mesager, precum cele dezvoltate de Pfizer/BioNTech și Moderna, pot fi modificate rapid, tot este nevoie de perioade lungi, de câteva luni, pentru testarea lor. Aceste tipuri de vaccinuri sunt mult mai scumpe față de cele clasice, iar țările sărace nu au resursele necesare pentru a le achiziționa.

Țările bogate, precum Marea Britanie și SUA, au administrat deja cel puțin o doză de vaccin la mai mult de un sfert din populație. În schimb, națiuni precum Africa de Sud și Thailanda nu au reușit să inoculeze nici măcar 1% din populație, iar altele nici nu au început vreo campanie de vaccinare.

Sursă alternativă: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday