Actualul șef al poliției slovace, Stefan Hamran, a confirmat că directorul Serviciului slovac de Informații (SIS), Michal Alac, alături de fostul șef al SIS, actualul director al Autorității Naționale de Securitate și fostul șef al poliției se numără printre cei puși sub acuzare pentru abuz de putere, conspirație și constituirea unui grup infracțional. Mai exact, acești foști și actuali oficiali slovaci sunt acuzați că au intervenit pentru a închide sau influența anumite dosare de corupție ce vizează inclusiv politicieni, pe parcursul mai multor ani.

În prezent, Slovacia este condusă de un guvern interimar. Premierul Ludovit Odor va discuta vineri cu Consiliul de Securitate al Republicii Slovace în legătură cu aceste acuzații, anunțate înaintea alegerilor anticipate, care vor avea loc pe 30 septembrie. Robert Fico, politician de opoziție și fost premier al Slovaciei, a ironizat situația numind-o o “lovitură de stat a poliției” și a cerut demisia lui Hamran.

Sondajele recente arată că partidul de stânga al lui Fico ar putea ieși victorios în viitoarele alegeri, permițându-i astfel să revină la putere. De la începutul războiului din Ucraina, Fico și-a exprimat poziția “mai blândă” față de Rusia, comparativ cu poziția actualului guvern, care sprijină Ucraina.

Surse alternative: DW, Spectator.sk

Foto: Svershinsky | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday