Marea Britanie și Uniunea Europeană au ajuns la un acord comercial post-Brexit, cu doar șapte zile înainte de expirarea termenului. La ce se referă acordul?

Cele două părți au purtat negocieri lungi, iar acordul anunțat joi asigură lipsa tarifelor și cotelor pentru comerțul cu mărfuri – aproximativ jumătate din comerțul anual UE-Regatul Unit. Cu toate acestea, mărfurile care circulă între Marea Britanie și UE vor face obiectul controalelor vamale și a altor controale și va fi nevoie de documentație suplimentară.

Acordul nu are în vedere cooperarea la același nivel ca înainte de Brexit în multe domenii. Serviciile financiare și de afaceri, punct important al exporturilor din Marea Britanie, sunt incluse doar într-o mică măsură. Același lucru este valabil și în ceea ce privește cooperarea în materie de politică externă, securitate și apărare, în timp ce dispozițiile pentru transport, energie și cooperarea nucleară civilă vor fi sub nivelurile actuale.

Roamingul, recunoașterea reciprocă a calificărilor profesionale, accesul la serviciile juridice, comerțul digital și achizițiile publice sunt alte domenii care vor avea de suferit. Totodată, cetățenii UE care merg în Marea Britanie și viceversa vor fi supuși controlului la frontieră și nu vor mai putea folosi pașapoartele biometrice pentru a trece vama mai rapid.

Reuters notează că acordul include perioade de tranziție și clauze de revizuire, ceea ce înseamnă că se așteaptă mai multe negocieri cu privire la pescuit și alte domenii. 

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday