Acțiunea a debutat duminică noapte, cu o intervenție în forță pe străzile din Portland (Oregon), împotriva demonstranților Black Lives Matter, dar fără ca autoritățile locale să fi solicitat acest lucru. Agenți federali mascați și înarmați au folosit gaze lacrimogene și au operat arestări, iar Procurorul General al Statului Oregon a depus imediat o acțiune prin care cere constatarea neconstituționălității intervenției dispuse de Casa Albă.

“Ideea că ar exista o amenințare la adresa SUA și că ar fi permisă intervenția forțelor federale, care să facă ce vor, fără nicio cooperare sau coordonare cu autoritățile locale este ceva greu de conceput în afara unei situații de război civil”, a comentat Michael Dorf, profesor de drept constituțional la Cornell University, pentru Associated Press.

Dar Donald Trump nu a fost foarte impresionat de aceste critici, nici de un protest al “mamelor împotriva federalilor”, organizat în ziua următoare în Portland, iar miercuri a anunțat “Operation Legend”, prin care agenți federali vor fi trimiși în mai multe orașe “care se confruntă cu o creștere a violenței și criminalității”. 

Președintele SUA a acuzat direct politicienii democrați care au susținut reducerea fondurilor pentru ordinea publică – “nu ne-au lăsat de ales, trebuie să ne implicăm!” a spus Trump, înainte de a cita statistici privind creșterea numărului de omoruri în New York, Philadelphia și în alte mari orașe americane.


Imediat după aceea, trupele federale au descins pe străzile din Chicago și Albuquerque (New Mexico). 

Financial Times observă faptul că această acțiune de “lege și ordine” poate avea legătură cu faptul că Donald Trump se vede depășit cu două cifre în sondajele pentru alegerile din această toamnă de Joe Biden, potențialul contracandidat, în timp ce campania sa electorală s-a poticnit.

Surse alternative: NBC, FT, AP, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday