Viitorul mecanism de protecție a victimelor trebuie scos de sub control politic, deoarece cine a deturnat fonduri în interes de partid de la copii aflați în dificultate o va face și de la victimele infracțiunilor, afirmă Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor.

Sindicatele susțin că pentru infractori se cheltuie de peste o mie de ori mai mult decât pentru victimele acestora.

”Cu aproape 3 ani întârziere, România începe timid să pună în practică Directiva 2012/29/UE de stabilire a unor norme minime privind drepturile, sprijinirea și protecția victimelor criminalității. Între timp au fost peste 20 de inițiative pentru protecția infractorilor, dacă excludem modificarea de ansamblu a legilor justiției și a legislației penale în același scop”, afirmă sindicaliștii într-un comunicat de presă.
“Considerăm oportun ca acest viitor mecanism de protecție a victimelor să nu fie gestionat de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC). De acolo s-a demonstrat că pot fi deturnați bani pentru partid prin angajari fictive.
Deoarece Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, este condamnat în prima instanța pentru deturnarea banilor destinați copiilor aflați în dificultate, în interes de partid. Este, deci, extrem de posibil că și banii destinați victimelor infracțiunilor să aibă aceeași soarta dacă aceștia rămân sub control politic și dacă mecanismul instituțional presupune încadrarea de personal la comandă politică. 1,2 milioane de Euro/an pentru victime, versus 1,3 miliarde de Euro/an pentru deținuți. De peste 1.000 de ori mai multe resurse alocate pentru infractori, iar această prăpastie este adâncită de costurile măsurilor recent adoptate sau propuse.”
Costurile estimate pentru fiecare deținut pus în libertate prin recursul compensatoriu și care recidivează sunt de peste 24 mii Euro/recidivist. Estimăm peste 5.000 de recidiviști din ‘promoția Toader’ în următorii ani și peste 120 milioane/an în prejudicii pentru victime, costuri sociale și de administrare a justiției. La aceste sume se adaugă peste 13 milioane Euro/an pentru sisteme de supraveghere electronică pentru detenția la domicliu și peste 500 de milioane de euro pentru despăgubirile propuse a fi acordate foștilor deținuți.”
Comunicatul integral.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday