Reprezentanții Federației „Solidaritatea Sanitară” atrag atenția că rezultatele studiului ,,Impactul migrației asupra salariaților din sănătate au indicat condițiile de muncă drept principala cauză în determinarea migrației salariaților din sănătate, ele fiind afectate atât de cadrul deficitar de desfășurare a activității profesionale cât și de absența resurselor necesare pentru tratarea pacienților: ,,Este evident că România se află într-un cerc vicios”.

Federația cere Guvernului României să sprijine solicitarea adresată UE pentru revizuirea principiului subsidiarității, ,,pentru a contracara efectele migrației asupra țărilor sursă, trecând această temă pe agenda acțiunilor publice din perioada în care România va deține președinția Consiliului Uniunii Europene”.

,,Este de domeniul evidenței faptul că migrația masivă combinată cu principiul subsidiarității sistemelor de asigurare socială are un impact dramatic asupra țărilor de plecare. În condițiile în care cei care migrează pentru muncă sunt în marea majoritate a cazurilor cetățeni la vârstă activă, odată cu plecarea forței de muncă România pierde contribuțiile pe care acești cetățeni le-ar fi făcut la sistemele sociale (în special la cel de sănătate).

Fenomenul afectează toate țările sursă pentru migrație din Uniunea Europeană, sistemele sociale din aceste state riscă să devină nesustenabile din cauza migrației. Cu alte cuvinte, sporul de sustenabilitate pentru sistemele sociale din țările de destinație pe care-l aduc migranții devine un cost cu un impact major în țările de plecare ale acestora. Libertatea de care se bucură cetățenii și oportunitățile de care profită țările de destinație aduc cu ele un cost imens pentru cetățenii țărilor de plecare”, spun reprezentații federației într-un comunicat de presă.

De asemenea, aceștia susțin că ,,este evident că România se află într-un cerc vicios”, afirmând că sistemul de sănătate din România este deja afectat de migrația specialiștilor din sănătate prin reducerea posibilității de-a acorda îngrijiri medicale specializate și de calitate.

,,Migrația unui număr mare de cetățeni reduce continuu resursele financiare necesare pentru sănătate, lipsind Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) de o parte semnificativă a contribuțiilor. Scăderea capacității financiare a FNUASS determină la rându-i alterarea continuă a condițiilor de muncă din sănătate. Alterarea continuă a condițiilor de muncă determină migrația specialiștilor din sănătate. Principala ieșire din acest cerc vicios o constituie revizuirea principiului subsidiarității cel puțin în privința sistemului de asigurări sociale de sănătate”, spune Federația.

NOTĂ: Principiul subsidiarității stabilește în mod implicit că sistemele de asigurări sociale sunt exclusiv în sarcina statelor. O consecință (spre exemplu): România trebuie să asigure finanțarea sistemelor sociale bazate pe principiul contributivității (cele mai importante fiind sistemul asigurărilor sociale de sănătate și sistemul asigurărilor sociale de pensie) în condițiile în care o bună parte din cetățenii ei lucrează în alte state și contribuie la sistemele sociale din statele respective deși aceeași cetățeni au cea mai mare parte a membrilor de familie în România.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday