”60,14% dintre angajații în Sănătate sunt fie vaccinați, fie s-au infectat cu virusul SARS-C0V-2 în ultimele 6 luni și au anticorpii necesari, astfel că decizia individuală de vaccinare – în cazul lor – poate fi amânată fără a pune pe nimeni în pericol”, susțin sindicaliștii. Potrivit SANITAS 39,86% dintre cei angajați în spitalele publice au decis ”să amâne, cel puțin deocamdată, vaccinarea.”
Situația vaccinării pe categorii profesionale din sănătate:
 • Medicii sunt vaccinați în proporție de peste 70% și doar 28,42% dintre medici sunt nevaccinați. 68,52% sunt vaccinați (fie cu schemă completă de vaccinare, fie doar cu prima doză), la aceștia se adaugă aproape 3 procente medici care au trecut prin boală în ultimele șase luni și au dezvoltat anticorpi. Numai 0,22% dintre medici declară că au contraindicații la vaccinare.
 • Aproape 60% dintre asistenții medicali care lucrează în spitale sunt fie vaccinați, fie au dezvoltat anticorpi în urma infectării cu SARS-CoV-2. 55,28% dintre asistenții medicali sunt vaccinați (fie cu schemă completă, fie cu prima doză). La acestea se adaugă peste 4 procente (4,07%) asistenți medicali care s-au infectat cu SARS-CoV-2 în ultimele șase luni și au dezvoltat anticorpi. 40,36% din această categorie profesională nu s-au vaccinat, iar 0,29% declară că au contraindicații medicale la vaccinare.
 • Celelalte categorii de personal medical din spitale (farmaciști, biologi, chimiști, fizioterapeuți, kinetoterapeuți etc.), mai mult de jumătate din numărul celor care lucrează în spitale au decis să se vaccineze – 53,81%. La aceștia se adaugă încă 5,12% care au fost infectați cu SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile și au un număr suficient de anticorpi. 40,73% sunt, în continuare, nevaccinați.
 • O situație relativ similară se înregistrează și în rândul personalului TESA și administrativ angajat în spitale: dacă însumăm numărul celor deja vaccinați cu cel al persoanelor care au trecut prin boală în ultimele 180 de zile și cu cel al persoanelor cu contraindicații medicale la vaccin, ne apropiem semnificativ de valoarea procentuală de 60% (mai exact 59,43% din personalul TESA angajat în spitale). 40,35% dintre angajații TESA sunt nevaccinați.
 • O rată ceva mai mică de vaccinare se înregistrează în rândul personalului auxiliar sanitar – infirmiere, brancardieri etc. Numărul celor care s-au vaccinat (fie cu o doză, fie cu două doze), la care se adaugă și cei care au fost infectați cu SARS-CoV-2 în ultimele 6 luni este puțin peste jumătate (52,8%), în timp ce 47% din personalul auxiliar sanitar din spitale ezită încă se se vaccineze.

  Sindicaliștii precizează că datele sunt valabile atât pentru personalul medical, cât și pentru personalul TESA și administrativ, la nivelul lunii iulie 2021.

  Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

  Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

  Susține echipa Biziday