Nu există o abordare universală în ceea ce privește finanțarea unui business, fiecare plan de afaceri având nevoi și particularități unice ce determină opțiuni de finanțare diferite, în funcție de criteriile de eligibilitate, disponibilitate și capitalul deja existent. Însă, orice antreprenor, indiferent că abia inițiază o afacere sau își dorește să dezvolte un business deja lansat, poate face anumiți pași pentru a-și ușura și eficientiza procesul de accesare a fondurilor nerambursabile, fie acestea europene sau naționale.

Pentru ca afacerea ta să atingă potențialul maxim ai nevoie de un plan de investiții coerent, adaptat profilului unic al businessului tău. Iată mai jos ce poți face pentru a-ți structura și optimiza procesul de accesare a fondurilor nerambursabile.

1. Schițează planul de afaceri

 Indiferent că preferi să îți folosești agenda preferată, tableta sau laptopul, concretizarea ideilor tale într-o formă structurată te ajută să ai o imagine de ansamblu mai bună și să iei cele mai bune decizii pentru afacerea ta.

Este foarte important să identifici clar scopul planului de investiții. Ai nevoie de fonduri pentru o construcție nouă sau pentru modernizarea uneia existente? Sau poate investiția este necesară pentru utilaje și echipamente noi. Oricare ar fi obiectivele finanțării planului de afaceri, identifică-le și apoi include-le în planul tău de investiții.

Informează-te din surse diferite cu privire la piața de desfacere pentru produsul sau serviciul pe care îl oferi și gândește-te ce șanse de dezvoltare durabilă are planul tău de afaceri. Dacă cifrele nu arată așa bine, atunci identifică ce probleme te țin pe loc și apoi, în funcție de cât de dificil este să le corectezi, apelează la un expert care îți poate oferi sprijinul necesar.

 2. Alege un consultant de proiect cu experiență

 Mai ales la început de drum, poate părea intimidant să scrii singur un plan de investiții care să acopere toate nevoile de creștere sau lansare a afacerii tale. Chiar și pentru antreprenorii cu mai multă experiență, să fii constant la curent cu toate schimbările legislative și toate fondurile nerambursabile disponibile nu este o sarcină ușoară.

De aceea, este important să găsești profesionistul potrivit: un consultant de proiect cu experiență în domeniul de activitate a afacerii tale, ce deține toate aceste informații și poate identifica cele mai bune oportunități pentru tine și businessul tău. Un parteneriat de durată cu un specialist care să te susțină în acest proces, dar și în perioada de implementare a proiectului, poate face diferența, reprezentând punctul de pornire a unei povești de succes.

3. Fii realist!

 Estimează un buget realist pentru proiectul tău de investiții. Evită să îți asumi un buget de investiții mai mare decât poți susține, pentru a nu întâmpina surprize neplăcute mai târziu, în perioada de implementare. Este esențial să mizezi pe afacerea ta, doar nu îți asuma bugete care nu sunt sustenabile pentru contextul tău.

Aceeași atitudine e necesară și în stabilirea perioadei de implementare a proiectului. Trebuie să te gândești și la o perioadă de rezervă, care să te protejeze de efectele lipsei resurselor financiare, întârzierilor în obținerea autorizațiilor necesare sau ale necunoașterii procedurilor privind achizițiile publice. Motivele întârzierilor sunt diverse, de aceea trebuie să incluzi în programul tău și acest aspect.

4. Asigură-te că ai resurse financiare suficiente pentru implementarea proiectului

Grantul de care vei beneficia în cazul selectării proiectului tău este calculat ca procent din cheltuielile eligibile ale acestuia. Spre exemplu, dacă ești selectat pentru achiziția unei linii de producție, iar finanțatorul îți va acorda maximum 70% din prețul fără TVA al acesteia, atunci tu va trebui să asiguri din surse proprii diferența până la 100% din preț, la care se adaugă și valoarea TVA-ului. Mai mult, la aceste sume se adaugă și eventualele cheltuieli neeligibile cuprinse în proiect, precum costurile pentru punerea în funcțiune a liniei de producție sau pentru salariile personalului implicat în acest proces.

Dacă ești în căutarea unor soluții de finanțare adaptate planului tău de afaceri, poți vorbi cu unul dintre experții Euromentor, programul dezvoltat de BRD Groupe Société Générale cu scopul de a susține climatul antreprenorial românesc prin consultanță financiară de top în domeniul accesării fondurilor europene și naționale. Cei nouă Euromentori găsesc cele mai bune soluții de optimizare și opțiuni de finanțare nerambursabilă pentru planurile de afaceri, indiferent că sunt IMM-uri sau companii de dimensiuni mari.

Experiența Euromentorilor asigură implementarea cu succes a proiectului și cele mai potrivite soluții bancare pentru antreprenorii din întreaga țară. În funcție de regiunea din care vii, serviciile de consultanță ale echipei de Euromentori sunt disponibile în zonele:

  • Vest: Arad, Hunedoara, Caraș-Severin, Timiș;
  • Nord-Vest: Satu-Mare, Maramureș, Bihor, Sălaj, Cluj, Bistrița-Năsăud;
  • Centru: Alba, Mureș, Harghita, Covasna, Brașov, Sibiu;
  • Sud-Vest: Vâlcea, Gorj, Dolj, Mehedinți, Olt;
  • Sud-Est: Vrancea, Galați, Tulcea, Brăila, Constanța, Buzău;
  • Sud: Argeș, Dâmbovița, Prahova, Ilfov, Călărași, Giurgiu, Teleorman;
  • Nord-Est: Botoșani, Suceava, Iași, Neamț, Bacău, Vaslui;
  • București.

5. Pregătește din timp lista cu documente obligatorii

    Organizarea este cheia: asigură-te că ai toate documentele necesare pentru depunerea proiectului și urmărește calendarul lansării apelurilor pe website-ul oficial al autorității de management.

    6. Fii la curent cu cele mai importante reglementări

    Fii foarte atent la prevederile din Ghidul solicitantului, la aspectele ce țin de achizițiile publice și mai ales la respectarea regulilor de informare și publicitate.

    Drumul pe care îl parcurgi pentru ca visurile tale antreprenoriale să devină realitate este unul, de multe ori, anevoios. Un profesionalist cu experiență în domeniul tău de activitate, care să ofere valoare proiectului tău prin expertiză în accesarea fondurilor nerambursabile poate fi sprijinul care să facă diferența în ceea ce privește succesul planului tău de afaceri.

    Divizia lansată de BRD contribuie de peste 15 ani la accelerarea absorbției fondurilor nerambursabile puse la dispoziția antreprenorilor români. În prezent oferă consultanță specializată în identificarea soluțiilor de finanțare în diverse domenii de activitate, precum sectorul productiv, retehnologizare, eficiență energetică, cercetare, dezvoltare și inovare, digitalizare, agricultură etc.

     Poți găsi consultatul potrivit pentru businessul tău chiar pe site-ul BRD-Euromentor.

    Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

    Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

    Susține echipa Biziday