Președintele sârb a promis vineri, la câteva ore după al doilea atac armat pe teritoriul țării din ultimele două zile, că va lansa o campanie de “dezarmare” la scară largă a populației. “Vom organiza o dezarmare aproape completă a Serbiei”, a declarat Aleksandar Vucic, precizând că autoritățile vor retrage dreptul de port armă pentru sute de mii de persoane.

 “Sunt aproximativ 400 de mii de persoane pe teritoriul țării care dețin arme, excluzând armele de vânătoare. Toate aceste persoane vor fi auditate. Dintre acestea, nu mai mult de 40 de mii își vor păstra armele. Chiar și pentru puținele arme care vor mai exista, vom impune controale de două ori pe an, cu examinări medicale, psihiatrice și de altă natură, iar atunci când serviciile competente vor considera, un test antidrog obligatoriu, anunțat cu doar 48 de ore înainte”, a mai transmis președintele Serbiei.

În același timp, Aleksandar Vucic a mai precizat și că 1.200 de ofițeri de poliție vor supraveghea școlile în următoarele luni. Până acum, a explicat liderul, polițiștii aveau obligația doar de a vizita școlile în timpul orelor de curs sau după. “Sunt 331 de școli în Belgrad, fiecare va fi supravegheată de un ofițer. Măsura ne va costa aproximativ 25 de milioane de euro, dar am găsit fondurile”, a mai transmis oficialul.

Măsurile vin pe fondul a două atacuri armate în două zile pe teritoriul Serbiei. Miercuri, opt copii și un adult au decedat după ce un elev de clasa a șaptea a deschis focul în holul școlii din Belgrad unde învăța. Joi seara, un tânăr în vârstă de 21 de ani a deschis focul dintr-o mașină și a ucis alte opt persoane într-un oraș la sud de capitala Serbiei.

Surse: France24, Novosti.rs, Telegraf.rs

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday