Aproximativ patru mii de persoane s-au adunat în fața unui monument al țarului rus Nicolae al II-lea din centrul Belgradului și ulterior au plecat în marș spre Ambasada Rusiei. Au cântat imnurile Rusiei și Serbiei. La manifestație au participat și membri locali ai clubului de motociclism ”Lupii de noapte” din Rusia, o grupare despre care se știe că are legături strânse cu Putin. Aceștia au luptat în Ucraina de partea separatiștilor pro-ruși în timpul crizei din Crimeea din 2014 și al războiului din regiunea Donbass.

Mulți protestatari purtau pancarte cu litera Z pe ele, simbolul care a fost văzut pe tancurile rusești din Ucraina, iar unul dintre protestatari a declarat pentru Reuters că ”aceasta este o luptă între bine și rău și știm, slavă Domnului, că mama Rusia va învinge”.

Serbia este divizată între aspirațiile sale europene, parteneriatul cu NATO și alianța sa politică, etnică și religioasă cu Rusia, veche de sute de ani. Pentru mulți sârbi, bombardarea Serbiei de către NATO pentru a pune capăt războaielor balcanice din anii 1990 este încă o amintirea proaspătă, acțiune căreia Rusia s-a opus ferm în cadrul Consiliului de Securitate al ONU.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday