Stenograma ultimei ședințe a Biroului Permanent al Senatului arată că senatorii au cheltuit banii alocați pentru deplasările externe din 2018. Bugetul a fost de două milioane de lei, dublu față de anul trecut și de două ori și jumătate mai mare decât în 2016. “Suntem într-o situație de criză financiară”, a declarat Tăriceanu în cadrul ședinței.

Chestorul Senatului din partea UDMR, Tanczos Barna, a fost cel care a atras atenția în cadrul ședinței că deplasările externe depășesc bugetul.

“Am încercat de mai multe ori să prezint aceste situații în ideea de a atrage, de a prezenta situația și de a atrage atenția colegilor că ni se cam termină banii. Recunosc că am eşuat în a controla deplasările şi de a ţine în frâu aceste cheltuieli. Cert este faptul că bugetul de anul acesta, fiind aproape dublu faţă de bugetul de anul trecut, de acum doi ani şi aproape de două ori şi jumătate mai mare decât bugetul din 2016, în octombrie vom termina banii, vom cheltui toţi banii pe anul acesta pe deplasări externe şi aproape toţi banii pe diurnă. Avem anul acesta un buget de 2.070.000 de lei pentru deplasări externe, faţă de 1.000.000 anul trecut, 900.000 acum doi ani, 1.100.000 acum trei ani sau 1.000.000 acum patru ani.”

Senatorul PSD Gabriela Crețu a intervenit și a spus că este totuși necesar ca parlamentarii să meargă la reuniunile ce ţin de preluarea preşedinţiei Consiliului UE.

Tancszos Barna a continuat discuția și a adăugat că “Una dintre soluții ar fi să ne concentrăm pe reuniunile europene și să reducem cât se poate de mult cheltuielile pentru deplasările în alte state decât statele membre sau alte acțiuni decât cele legate de pregătirea președinției. Ne concentrăm pe cele care vizează pregătirea președinției și mai avem două luni, aproape, strictul necesar. Sau suplimentăm bugetul din alte surse și creștem de 2,5 ori bugetul față de anul trecut. Sunt cele două variante pe care le pot propune”.

Secretarul Senatului Marcel Vela (PNL) a adăugat că ar trebui limitate cheltuielile pentru o un dineu care urmează să fie găzduit de Senat în 2019: “Flori de 75.000.000 de lei vechi, cadouri 120.000, un miliard două sute. Un pic de șurub la cheltuieli ar fi necesar.

Referitor la o deplasare externă pe care doi monitori români ar trebui să o facă în Georgia pe 26 octombrie, Călin Popescu-Tăriceanu a declarat: “Deplasarea domnului senator Romașcanu și a domnului Fenechiu la Adunarea Parlamentară OSCE, Georgia, Tbilisi. Dar ce sume sunt astea! Sunt monitori. Putem să ne dispensăm de chestiunea asta, să se aleagă georgienii fără ajutor de la noi. Da?”.

”Ştiţi ce se întâmplă? Suntem într-o situaţie de criză financiară, da? Nu mai vorbesc de celelalte, care domină tot timpul”, a mai adăugat Tăriceanu.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday