Senatul a adoptat proiectul PSD care modifică Legea pentru alegerea președintelui României. Inițiativa a fost adoptată de Senat cu 70 de voturi “pentru”, 15 “împotrivă” și 12 abțineri. Urmează votul în Camera Deputaților, care este for decizional.

Conform modificărilor aduse, un alegător poate susține mai mulți candidați, în loc de unul singur, în prezent. Potrivit articolului 4, alineatul (2) al proiectului de lege care propune modificarea Legii 370/2004 pentru alegerea președintelui României, depus la Senat pe 2 mai, în procedură de urgență, “candidaturile propuse de partidele și de alianțele politice, precum și candidaturile independente, pot fi depuse numai dacă sunt susținute de cel puțin 200.000 de alegători. Un alegător poate susține mai mulți candidați”.

O altă modificare prevede majorarea amenzilor în cazul încălcării Legii. Potrivit art. 54, potrivit art 54, “contravențiile prevăzute la art. 53 alin (1) se sancționeaza cu amendă de la 2.500 la 5.000 lei, cele de la alin (2) se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, cele de la alin (3) se sancționează cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei”. În prezent, legea prevede sancțiuni de la 1.000 lei la 10.000 lei.

Potrivit art 37 alin (4), “în unitățile militare, în unitățile și instituțiile de învățământ, în toate spațiile destinate educației și formării profesionale, în sediile misiunilor diplomatice și oficiilor consulare, secțiilor consulare, institutelor culturale din străinătate, precum și în penitenciare, acțiunile de campanie electorală de orice tip sunt interzise”. Aceasta este o altă schimbare.

De asemenea, inițiativa PSD prevede monitorizare audio-video la urnele de vot: “cabinele și urnele de vot trebuie așezate în aceeași încăpere în care se află biroul electoral al secției de votare și în raza mijloacelor de înregistrare audio-video”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday