Doctorul Tedros Adhanom Ghebreyesus a argumentat: “Știu că toți ne-am săturat de pandemie și că vrem să petrecem timp cu prietenii și familia. Vrem ca viețile noastre să revină la normal. Cea mai rapidă cale în acest sens este să luăm deciziile dificile pentru a ne proteja pe noi înșine și pe ceilalți”.

Șeful OMS a continuat: “Este mai bine să renunțăm la petreceri acum și să petrecem mai târziu, decât să petrecem acum și să regretăm mai târziu. Nimeni nu vrea să fim în aceeași situație anul viitor pe vremea asta”.

Doctorul Tedros a mai declarat că pandemia ar putea fi învinsă în 2022, cu condiția ca 70% din populația fiecărei țări să fie vaccinată. Potrivit datelor furnizate de platforma de monitorizare OurWorldinData, acest procent este la 48% deocamdată. În țările dezvoltate, a fost depășit pragul recomandat de OMS, dar în țările sărace, procentul nu trece de 4%. De exemplu, pe întreg continentul african doar 8,4% din populație a fost imunizată cu schema completă.

Și doctorul Soumya Swaminathan, cercetător-șef al Organizației, a subliniat că “este prea devreme să ne pronunțăm dacă Omicron conduce la cazuri mai ușoare. Să nu uităm că este mai rezistentă la vaccinuri, din ce am observat din studiile preliminare”. Până acum doar Olanda a adoptat restricții dure în preajma sărbătorilor, cu magazinele neesențiale închise complet și cu adunările private reduse la patru persoane din afara unei familii.

Sursa: Euronews.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday