Principalele declarații ale Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg, la finalul reuniunii extraordinare a miniștrilor de externe:

  • În ciuda apelurilor repetate din partea comunității internaționale, Rusia nu a luat măsuri pentru detensionarea situației din Ucraina. Consolidarea militară rusă continuă, cu zeci de mii de trupe de luptă, cu o retorică amenințătoare și cu istoricul său de utilizare a forței împotriva vecinilor.
  • Acțiunile agresive ale Rusiei subminează securitatea Europeană. NATO rămâne angajată față de abordarea pe două căi față de Rusia: descurajarea și apărarea puternică, combinate cu un dialog semnificativ. Este un semnal pozitiv că Rusia este acum pregătită să vină la masă și să discute.
  • Dar trebuie să fim pregătiți și pentru posibilitatea ca diplomația să eșueze. Așadar, astăzi, miniștrii au subliniat că orice altă agresiune împotriva Ucrainei ar avea consecințe semnificative și ar avea un preț mare pentru Rusia. Aliații continuă să fie alături de Ucraina.
  • Susținem pe deplin suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și oferim sprijin politic și practic. Toate țările, indiferent de dimensiunea lor sau de vecinii lor, au dreptul fundamental de a decide pe propria lor cale și alianțele lor. Acesta a fost un principiu fundamental al securității europene de zeci de ani.

După reuniune, oficialii americani au transmis pe Twitter că “Miniștrii de externe din țările NATO își reafirmă unitatea ca răspuns la orice acțiune militară a Rusiei împotriva Ucrainei. Anterior următorului Consiliu NATO – Rusia, miniștrii au subliniat necesitatea diplomației, dialogului și a detensionării dintre puteri”.

La sfârșitul săptămânii trecute, Joe Biden l-a asigurat pe Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, de un răspuns decisiv al aliaților, în cazul unei invazii a Rusiei. Pe 10 ianuarie, urmează o întâlnire bilaterală între SUA și Rusia, iar pe 12 ianuarie o întâlnire NATO – Rusia.

De asemenea, tot săptămâna trecută, președintele Joe Biden l-a avertizat pe omologul rus că va impune sancțiuni economice dure împotriva Moscovei, în cazul unei acțiuni militare în Ucraina. Vladimir Putin a subliniat că o astfel de mutare a SUA ar marca ruperea completă a legăturilor între cele două puteri. 

Surse alternative: NATO, Reuters.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday