Jens Stoltenberg, Secretarul General al NATO, se află într-o vizită oficială în Finlanda. Într-o conferință comună de presă cu președintele finlandez, șeful Alianței a declarat: ”Preocupările pentru securitate ridicate de Turcia sunt legitime. Este vorba despre terorism, despre exportul de arme. Să ne amintim și să înțelegem că nicio altă țară din cadrul NATO nu a suferit mai multe atacuri teroriste decât Turcia”.

În continuare, Secretarul General a remarcat ajutorul acordat de Ankara Ucrainei după 24 februarie, când Rusia și-a lansat ”operațiunea militară specială”. El a spus că între Turcia, Suedia și Finlanda continuă negocierile pe tema integrării ultimelor două în blocul militar, dar că nu s-au înregistrat progrese: ”Summitul de la Madrid nu a fost niciodată un termen-limită pentru această chestiune”.

Cele două țări nordice au cerut luna trecută să fie acceptate în Alianța Nord-Atlantică, invocând motive de securitate după ce Rusia a invadat Ucraina. Numai că oficialii turci se opun aderărilor, acuzând cele două state că găzduiesc militanți kurzi și alte grupări pe care le consideră teroriste.

Presa turcă a scris acum patru săptămâni că autoritățile nu sunt de acord cu candidaturile Suediei și Finlandei pentru că au refuzat în repetate rânduri să expulzeze opozanți ai președintelui Erdogan. La o conferință de presă susținută pe 19 mai, Joe Biden a declarat că SUA sprijină demersurile țărilor nordice, dar nu a vorbit și despre diferendele cu Turcia.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday