Informațiile inițiale indică faptul că rușii se retrag cu adevărat din Herson. Au făcut un anunț public în acest sens. Cred că fac acest lucru pentru a-și păstra forțele și a restabili astfel liniile defensive la sud de Nipru, dar acest lucru rămâne de văzut, a declarat Generalul Mark Milley, șeful Statului Major Interarme al Armatei SUA, adăugând că o retragere totală ar putea dura câteva săptămâni, în condițiile în care 20 – 30 de mii de militari ruși se află în regiune.

Totodată, comandantul șef al Armatei Ucrainene a declarat că nu poate confirma sau infirma retragerea rușilor din Herson, dar asigură că ucrainenii au câștigat un teritoriu considerabil în ultimele 24 de ore, fiind vorba despre cel puțin 12 localități din nordul și nord-estul orașului Herson. Comandantul Valeri Zalujni spune că Armata Ucraineană a recuperat în doar 24 de ore 264 de km pătrați de teritoriu.

Generalul american Mark Milley a mai precizat că retragerea trupelor ruse din Herson, alături de un potențial impas al conflictului armat de pe front pe fondul frigului, ar putea oferi ambelor țări o oportunitate de a negocia pacea. 

În același timp, este de părere că rușii s-ar putea folosi de această retragere pentru a-și mobiliza trupele în vederea unei ofensive în primăvară. Pentagonul estimează că 200 de mii de militari ucraineni și ruși au fost răniți sau uciși de la începutul războiului, iar 40 de mii de civili au murit.

Surse: AP News, Ukrinform

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday