Principalele declarații ale Adrianei Pistol, șefa Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile:

  • Foarte de curând am mai primit noi informații. Pot să vă spun așa, că mai sunt, în acest moment, pe lângă cele două cazuri confirmate, avem 6 cazuri ”probabile” de data aceasta și 5 cazuri ”suspecte” care se află în procesare, în testare.
  • Noutatea vine de la faptul că cei trei contacți ai primului caz, venit din Africa de Sud, s-a dovedit și la dânșii că există o foarte mare probabilitate să fie tulpină Omicron și șansele ca secvențierea să ne spună altceva sunt foarte mici. Ba mai mult, avem și un cetățean sosit din Nigeria la care s-a făcut testarea PCR pe variantă și este foarte sugestiv pentru tulpină Omicron.
  • În aceea ce priveşte suspiciunile, până în prezent, am avut şi nişte cazuri infirmate: două cazuri sosite din Egipt, unul din Maroc, un caz din Olanda dar care venise în contact cu colegi de serviciu din Africa de Sud, de aceea s-a făcut procesarea acelei probe. În prezent, aşteptăm rezultatele de la o altă suspiciune, din Bucureşti, care are un istoric de călătorie în Anglia, loc în care de asemenea s-a întâlnit cu foarte multe persoane din continentul Africa. Cam acestea sunt datele la zi.
  • Avem cu certitudine de 100%, pe baza secvențierilor finalizate, două cazuri confirmate cu Omicron și unul confirmat pe linie de legătură epidemiologică la care așteptăm rezultatul secvențierii. Șansele să fie alt rezultate este aproape zero, întrucât a fost contact direct cu o persoană infectată cu Omicron.

Sursa foto: Jarun011/Dreamstime.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday