Șefa Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, a declarat că perspectivele pentru economia globală s-au ”întunecat semnificativ” din aprilie și că nu poate exclude o posibilă recesiune globală anul viitor, având în vedere riscurile crescute.

Directorul general al FMI a declarat pentru Reuters că Fondul își va revizui în scădere, în săptămânile următoare, prognoza privind creșterea economică globală în 2022, la 3,6%, pentru a treia oară în acest an, adăugând că economiștii FMI încă analizează noile cifre.

Perspectivele de la ultima noastră actualizare din aprilie s-au întunecat semnificativ”, a declarat aceasta pentru Reuters, într-un interviu în care a invocat o răspândire universală a inflației, creșteri substanțiale ale ratei dobânzii, încetinirea creșterii economice a Chinei și escaladarea sancțiunilor legate de războiul Rusiei din Ucraina.

Suntem în ape foarte agitate”, a adăugat Kristalina Georgieva. Întrebată dacă poate putea exclude o recesiune globală, a răspuns: ”Riscul a crescut, așa că nu îl putem exclude”.

Datele economice recente au arătat că unele economii mari, inclusiv cele din China și Rusia, s-au contractat în al doilea trimestru, a precizat șefa FMI, care a menționat că riscurile vor fi și mai mari în 2023: ”Va fi un an 2022 greu, dar poate chiar unul mai dificil în 2023. Riscurile de recesiune au crescut în 2023”.

Este de așteptat ca FMI să publice previziunile actualizate pentru 2022 și 2023 la sfârșitul lunii iulie, după ce și-a redus prognoza cu aproape un punct procentual în aprilie. Economia globală a crescut cu 6,1% în 2021.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday