”Suntem în criza secolului. Vom reflecta dacă exporturile către țările care au rate de vaccinare mai mari decât noi sunt în continuare proporționale”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Șefa Comisiei a spus că Europa vrea doar să se asigure că va primi partea sa, echitabilă, și a precizat că în timp ce din fabricile din UE au plecat către Marea Britanie zece milioane de doze, Uniunea încă așteaptă dozele de vaccin AstraZeneca produse în Regat.

”Marea Britanie trebuie să demonstreze disponibilitatea de a livra vaccinuri către Uniunea Europeană, care are în vedere ca reciprocitatea să devină o condiție a exporturilor sale de vaccinuri în viitor”, a spus Ursula von der Leyen. Șefa Comisiei Europene a adăugat că este greu de explicat cetățenilor UE de ce ”vaccinurile merg în alte țări, în timp ce aproape nimic nu vine din alte părți”.

”Așteptăm în continuare să vină doze din Marea Britanie, așa că aceasta este o invitație pentru a ne arăta că putem să avem reciprocitate”, a mai spus von der Leyen.

UE se confruntă în acest moment cu o lipsă acută de doze de vaccin COVID-19 din cauza faptului că AstraZeneca a livrat mai puține doze decât au fost contractate, potrivit șefei Comisiei, iar ritmul lent în care se derulează campania de vaccinare la nivelul Uniunii amenință planurile Comisiei legate de ”certificatul digital verde”.

În cele șase săptămâni de când UE a pus în aplicare un sistem care necesită autorizarea exporturilor de vaccinuri, producătorii de medicamente au expediat 9,1 milioane de doze în Marea Britanie și un milion către Statele Unite, din fabricile UE.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday