Discuțiile privesc bugetul UE 2021-27 de aproximativ 1.100 de miliarde de euro și propunerea Comisiei Europene de a împrumuta 750 de miliarde de euro pentru înființarea unui nou fond care să ajute la revigorarea economiilor cel mai afectate de coronavirus, în special Italia și Spania.

Șefa Băncii Centrale Europene Christine Lagarde a declarat, în cadrul reuniunii Consiliului European, că efectele celei mai grave recesiuni de la cel de-al Doilea Război Mondial cu care se confruntă Europa, au început să apară pe piața muncii, iar șomajul din zona euro din 19 țări ar putea să sară la 10% de la 7,3% acum.

Timpul este foarte important. Trebuie să ajungem la o înțelegere până la sfârșitul lunii iulie “, a declarat premierul italian Giuseppe Conte la întâlnire, potrivit Reuters.

Liderii celor 27 de țări membre ale Uniunii Europene rămân însă divizați în ceea ce privește structura noului plan de relansare și modul de distribuire a banilor, sub formă de împrumuturi sau subvenții.

Olanda, Danemarca, Suedia și Austria susțin că fondul este prea mare și ar trebui utilizat doar ca împrumuturi, deoarece subvențiile ar trebui să fie rambursate de toți contribuabilii UE, iar țările care primesc bani trebuie să se angajeze în reforma economică.

”Este necesar să discutăm pe ce sunt cheltuiți banii, despre cum sunt distribuiți și în ce condiții.”, a spus cancelarul Austriei, Sebastian Kurz. 

Țările din estul UE susțin că prea mulți bani vor merge spre țările sudice și vor ca aceste cheltuielile să se concentreze pe agricultură și să diminueze diferențele de dezvoltare față de țările din vest.

Cancelarul german Angela Merkel a anunțat că discuțiile vor fi reluate la jumătatea lunii iulie. „Au existat critici cu privire la cifre, dar structura nu a fost pusă în discuție”, a declarat aceasta.

Președintele francez Emmanuel Macron insistă asupra necesității unui acord rapid asupra planului care urmează să permită relansarea economiilor celor 27 de state membre ale Uniunii Europene

Președintele Klaus Iohannis a declarat, la sfârșitul reuniunii, că România își dorește un buget mai mare în următorul exercițiu financiar al UE, după ce a avut dreptul la 44 miliarde de euro în actualul exercițiu bugetar.

Ne luptăm să obținem o suma mai mare pentru următorul exercițiu bugetar. Asta înseamnă bani pentru dezvoltare economică, sănătate, autostrăzi și cai ferate, pentru apă și canalizare, educație, energie regenerabilă și multe alte lucruri. România are nevoie de bani europeni pentru a ajunge din urmă media țărilor din Uniune. Aceasta e ambiția noastră și în continuare ne vom întâlni în format fizic în Consiliul European, la mijlocul lunii iulie”, a declarat Iohannis.

 

 

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday