Parlamentul României a votat învestirea Guvernului Orban, în ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului din 4 noiembrie. 240 de parlamentari au votat pentru, cu 7 peste numărul minim necesar de 233. Mai mulți parlamentari Pro România, printre care Daniel Constantin și Sorin Cîmpeanu au votat guvernul, chiar dacă Victor Ponta anunțase că partidul pe care îl conduce nu susține noul Executiv. Parlamentarii PSD nu au participat la ședință și vot.

După vot, Ludovic Orban a declarat: „România are un guvern legitim care a obținut votul de încredere. În ciuda unui boicot penibil și rușinos făcut de două formațiuni, fapt fără precedent în democrație, s-a întrunit o majoritate. Le mulțumesc partenerilor noștri, formațiunilor care au fost alături de noi care au participat și la căderea guvernului Dăncilă, parlamentarilor care au luat decizia în ciuda boicotului PSD și ProRomânia care au ascultat de conștiință. Alături de PNL, USR, PMP, UDMR, ALDE și grupul minorităților au acordat încrederea acestui guvern și ne bazăm în continuare pe ei în dezbaterea proiectelor din programul de guvernare”.

Cabinetul premierului Orban va avea 16 miniștri și un vicepremier, prim-vicepreședinte al PNL. Miniștrii urmează să depună jurământul la Palatul Cotroceni.

Componența noului Executiv:

Premier – Ludovic Orban

Vicepremier – Raluca Turcan

  1. Ministerul Afacerilor Externe – Bogdan Aurescu
  2. Ministerul Afacerilor Interne – Marcel Vela
  3. Ministerul Apărării Naționale – Nicolae Ciucă
  4. Ministerul Finanțelor – Florin Cîțu
  5. Ministerul Economiei – Virgil Popescu
  6. Ministerul Dezvoltării – Ion Ștefan
  7. Ministerul Justiției – Cătălin Predoiu
  8. Ministerul Agriculturii – Adrian Oros
  9. Ministerul Muncii – Violeta Alexandru
  10. Ministerul Mediului – Costel Alexe
  11. Ministerul Educației – Monica Anisie
  12. Ministerul Tineretului și Sportului – Ionuț Stroe
  13. Ministerul Transporturilor – Lucian Bode
  14. Ministerul Culturii – Bogdan Gheorghiu
  15. Ministerul Sănătății – Victor Costache
  16. Ministerul Fondurilor Europene – Ioan Marcel Boloș

Video cu ședința Plenului Parlamentului:

https://www.facebook.com/privesc.eu/videos/510749719780096/

Update ora 17:02: Anunțul oficial. Guvernul Orban a primit 240 de voturi.

Update ora 16:56: Televiziunile de știri anunță că Guvernul Orban a primit votul de încredere al Parlamentului. 240 de parlamentari au votat pentru învestire.

Update ora 16:50: Votul s-a încheiat. Se trece la numărarea voturilor.

Update ora 16:48: Digi24 anunță că până la această oră au fost exprimate 234 de voturi.

Update ora 15:54: A început votul pentru învestirea Guvernului Orban.

Update ora 15:51: Mai mulți parlamentari solicită drept la replică.

Update ora 15:49: Liderul de grup al PSD solicită un nou vot de control al cvorumului, deoarece procedura, susține acesta, nu prevede vot cu cartela și prin ridicarea mâinii.

Update ora 15:37: Alina Gorghiu că votul este secret și exprimă prin bile. Pentru ca Guvernul Orban să fie învestit, trebuie votat de 233 de parlamentari. Gorghiu explică procedura de vot.

Update ora 15:25: Premierul desemnat Orban anunță că PNL va susține alegerile anticipate după prezidențiale. „În măsura în care va fi posibil să existe anticipate, dar cu o condiție să existe un pact politic cu minimum 50% de parlamentari că nu aruncăm țara în aer, cu siguranță vom susține”.

Update ora 15:30: Marius Pașcanu anunță că PMP va vota la vedere pentru învestirea Guvernului Orban.

Update ora 15:26: Varujan Vosganian anunță că ALDE va vota învestirea guvernului: „Profilul unora dintre miniștri desemnați, declarațiile făcute de ei, ne obligă să fim vigilenți pentru viitor. Am solicitat un număr de 12 puncte, acceptate de domnul Orban. Vreau să repet punctele care nu sunt cuprinse în programul lui Orban. Autostrada Moldovei, calea ferată București-Suceava, drumul expres care leagă București-Chișinău, strategia Dunării, la care ținem foarte mult. Vă cerem ca în proiectul de buget, să aveți 4% pentru investițiile publice, în anul viitor. Să introduceți în vocabularul dumneavoastră sintagma „drepturile fundamentale ale omului”, mai ales când vorbiți despre justiție”.

Update ora 15:25: Varujan Pambuccian,  liderul grupului parlamentar al minorităților naționale, anunță că 17 parlamentari vor vota învestirea guvernului.

Update ora 15:20: Liderul UDMR Kelemen Hunor că nu așteaptă minuni de la noul Guvern, ci că așteaptă o guvernare pentru fiecare cetățean. „Suntem în fața unei situații inedite, în an electoral. Suntem chemați să învestim un guvern monocolor și minoritar. Ați dorit cu ardoare puterea executivă, înainte de alegerile prezidențiale. Noi, de la UDMR, nu așteptăm minuni de la noul guvern, ci respect pentru fiecare om, pentru fiecare comunitate. Așteptăm rectificarea de buget și proiectul de buget pentru anul viitor, care să asigure 6% din PIB pentru educație. Aveți miniștri care nu au ce căuta într-un guvern de centru-dreapta. Aveți și miniștri care n-au primit avizul de la comisii. Să nu compromiteți într-un an de zile șansa unei guvernări de centru dreapta.”.

Update ora 15:14: Dan Barna anunță de la tribuna Parlamentului că USR va vota învestirea guvernului: „Ne așteptăm ca măsurile pentru care am agreat să fie implementate. Pornim cu o majoritate care există, pornim să reparăm România. E greu de zis dacă a existat de la Cuza încoace o guvernare mai slabă. Sunt ultimele rămășițe ale guvernului PSD-Dragnea. N-au construit spitale regionale, au făcut aproape 2% din grădinițele propuse.

Provocarea de a ajunge cât mai repede la alegeri rămâne o temă importantă după alegerile prezidențiale și după ce vom avea adoptat bugetul. Dacă vom da din nou o șansă PSD să revină într-un an va fi eșecul întregii opoziții și o bătaie de joc pentru cetățenii care au fost în stradă. Marea problemă este cum aducem fără penali în funcții publice în realitate”.

Update ora 15:06: Premierul Orban a încheiat prezentarea programului de guvernare. Din partea PNL a luat cuvântul Alina Gorghiu, cea care și prezidează ședința: Trebuie să încetăm cu ping-pong-ul, cu provizoratul, cu incertitudinea. S-a format o majoritate parlamentară din mai multe partide. Vă respect decizia, știind că nu e una ușor de digerat, din punct de vedere politic. Nu mă mir că PSD a absentat azi din sală. Aceste proceduri sunt stabilite de legea fundamentală, iar partidele sunt obligate să le respecte.

Update ora 14:30: Premierul desemnat Ludovic Orban a luat cuvântul: Vă felicit, apreciez această prezență, cu atât mai mult, cu cât, mărturisesc că nu îmi aduc aminte ca în ultimii 30 de ani, să se întâmple ca ședința de învestire să fie boicotată. Arată lipsa de respect față de cetățenii români. Felicit parlamentarii USR, ALDE, PMP, UDMR, și în mod special, pe cei care au decis, deși nu fac parte din formațiunile care au declarat sprijin guvernului, care au venit și au votat. În primul rând celor din Pro România, independenților și cei ai minorităților naționale. Venim după o moțiune care a pus capăt unei guvernări care a făcut rău României. Trebuie să începem un drum al construcției, al reluării dialogului între puterile statului și popor, care să reașeze România pe calea euro-atlantică.

Dați-mi voie să vă spun, că acest guvern are un mandat limitat. Durata maximă de exercitare a puterii este de un an de zile. Avem de luat măsuri urgente, care nu pot fi luate decât de un guvern legitim. La ora actuală există întârzieri la plata indemnizațiilor persoanelor cu dizabilități, a asistenților lor personali.

E fundamentală adoptarea unei OUG de rectificare a bugetului

Update ora 14:26: S-au înregistrat 228 de voturi electronice pentru ordinea de zi, și un vot împotrivă. La cele 228 de voturi pentru se mai adaugă voturile celor șase parlamentari care nu au putut vota electronic.

Update ora 14:20: Alina Gorghiu anunță că șase parlamentari nu pot vota cu cartela: Lavinia Cosma, Călin Popescu Tăriceanu, senatorii Ruse și Simionca, Alexandru Băișanu și Kelemen Hunor.

Update ora 14:15: Probleme cu sistemul electronic de vot. Mai mulți parlamentari reclamă că nu le funcționează cartelele. Acest lucru nu va afecta însă votul de învestitură, care va fi secret cu bile, conform cu G4media.

Update ora 14:10: Ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului a început. Alina Gorghiu, cea care prezidează ședința, a anunțat că a fost întrunit cvorumul. Sunt prezenți 235 de parlamentari.

Update ora 13:45: Liderul USR, Dan Barna, anunță că toți parlamentarii partidului vor vota pentru învestirea guvernului.

Update ora 13:40: Daniel Constantin și Sorin Câmpeanu, ambii de la Pro România, anunță că vor vota învestirea Guvernului Orban: Majoritatea celor din Pro România probabil nu vor veni la vot, dar sunt colegi care vor și vota pentru investire, 6-7-8.

Update ora 12:22: Premierul desemnat, Ludovic Orban, se declară încrezător că guvernul va primi votul de învestitură: „Aceeași estimare, între 237 și 243 de voturi. Eu sunt încrezător că va exista o majoritate a parlamentarilor, care va pune interesul României pe primul loc. Nu-mi aduc aminte în 30 de ani, la investirea unui guvern să lipsească două grupuri parlamentare. Conducerea PSD împiedică președinții de cameră să își îndeplinească atribuțiile. E un boicot jenant. Arătă dispreț față de instituțiile statului. Am purtat negocieri. Vom vedea ce se va întâmpla. Vom mai discuta și după învestirea guvernului. Mă aștept ca un număr cât mai mare de parlamentari, pe lângă cei cu care deja am încheiat acorduri, să-și exercite dreptul de vot”.

Amintim că președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Ludovic Orban pe data de 15 octombrie, după rundele de consultări cu partidele. Președintele a spus atunci că doar PNL a subliniat că își asumă guvernarea și a declarat: „Sper ca toți actorii politici să înțeleagă că cu cât mai repede se ajunge la o soluție cu atât mai bine”.

După ce a fost desemnat de președinte, Ludovic Orban a anunțat în mai multe rânduri prioritățile Guvernului. Între acestea se numără nominalizarea candidatului pentru funcția de comisar european, abrogarea recursului compensatoriu și numirea șefilor la DNA, DIICOT și Parchetul General.

Amintim că Victor Ponta condiționa, înaintea votului, prezența Pro România la învestirea guvernului Orban de înlocuirea celor trei miniștri respinși în comisii, despre care Ludovic Orban spunea că nu-i va retrage. Cei trei miniștri respinși în comisii au fost Violeta Alexandru, propusă la Ministerul Muncii, Ion Ștefan , propus la Ministerul Dezvoltării și Florin Cîțu, propus la Ministerul Finanțelor.

Pe 10 octombrie moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă a trecut cu 238 de voturi „pentru”, după ce și parlamentari PSD au votat.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday