Secretarul General al NATO a susținut un interviu pentru Reuters, la câteva ore după ce Vladimir Putin a declarat mobilizare parțială în Rusia, amenințând că “noi avem diverse arme de distrugere și componente mult mai moderne decât ale NATO și vom folosi toate mijloacele de care dispunem”.

Principalele declarații ale lui Jens Stoltenberg:

  • Este o retorică nechibzuită și periculoasă din partea lui Vladimir Putin. Știe că un război nuclear nu poate avea loc și nu poate avea un învingător.
  • Cum ar reacționa NATO dacă Rusia ar ataca nuclear Ucraina? Ne vom asigura că nu sunt neînțelegeri la Moscova asupra reacției noastre la această situație. Cel mai important lucru este să prevenim asta. De aceea am fost foarte clari în comunicarea cu Rusia despre consecințe, despre faptul că un război nuclear nu poate fi câștigat de Rusia. Este indispensabilă comunicarea noastră pe această temă cu Moscova.
  • Până acum nu vedem schimbări în privința posturii nucleare, dar suntem atenți.
  • Anunțul lui Putin nu este o supriză. Suntem pregătiți, rămânem calmi și susținem în continuare Ucraina. Discursul său ne demonstrează că războiul nu se va termina. Arată și calcule greșite, a vrut să ocupe Ucraina, a fost nevoit să se retragă, iar acum Ucraina a reușit să elibereze teritorii. Discursul demonstrează că el a făcut mari greșeli de calcul în privința invaziei.
  • Orice mobilizare înseamnă suplimentarea trupelor rusești – asta va însemna mult timp, vor avea nevoie de armament și logistică. Mai multe trupe vor escalada conflictul – mai multă suferință, mai multe pierderi de vieți. Putin poate termina războiul prin retragerea trupelor.
  • Mesajul NATO este că trebuie să sprijinim Ucraina în continuare și să adăugăm sancțiuni pentru Rusia.
  • Președintele Putin a subestimat total comunitatea internațională, Ucraina și NATO. El a crezut că nu vom sări în ajutorul Ucrainei. Aliații NATO nu sunt parte din conflict, dar ajutăm Ucraina să aibă dreptul la proprie apărare în fața agresiunii. Asta e în perfectă armonie cu legile internaționale.
  • Realitatea este că NATO a fost pregătită când Rusia și-a lansat invazia în februarie. Nu a fost prima dată când Rusia a lansat o invazie – războiul a început în 2014, iar noi de atunci am înființat grupuri de apărare în țările de pe flancul de est. SUA și-au intensificat prezența în Europa, am dus echipamente prepoziționate pe flancul de est. Încă din 2014, toți aliații și-au mărit cheltuielile militare și mulți se apropie de procentul de 2% din PIB.
  • Aveam informații foarte specifice încă dinaninte de 24 februarie. Nu am fost surprinși, am fost pregătiți. De ani de zile ne-am tot pregătit.
  • NATO este o alianță defensivă – vrem să perpetuăm pacea. Au existat crize – cum ar fi criza rachetelor cubaneze – dar unitatea noastră (principul toți pentru unul) a prevenit orice atac asupra unuia dintre aliați.
  • Rusia vrea să controleze o mare parte din Ucraina – nu sunt informații că s-au răzgândit în această privință. Pentru ca Ucraina să își asigure un final acceptabil la masa negocierilor, trebuie să își întărească pozițiile pe câmpul de luptă.
  • Nu sunt negocieri reale în vederea terminării conflictului, pentru că Rusia insistă să controleze Ucraina și i-a ocupat din teritorii. Nu am văzut asta în Europa de la Al Doilea Război Mondial, o invazie asupra unui stat suveran și ocuparea teritoriilor. Nu este vorba despre o responsabilitate egală pentru cele două țări. Dacă Ucraina nu mai luptă, Ucraina nu va mai exista. Dacă Rusia nu mai luptă, se ajunge la masa negocierilor pentru pace.
  • Nu vom decide noi pentru Ucraina, ei au fost invadați. Putin a vrut să ocupe țara în câteva zile, dar a eșuat. Noi îi vom sprijini pe ucraineni ca să își creeze condițiile pentru negocieri și să fie în continuare o națiune independentă.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday