Jens Stoltenberg a declarat joi că Alianța rămâne pregătită să discute cu Rusia și să caute o soluție favorabilă pentru ambele părți. Cu toate acestea, el a spus că membrii NATO se tem că Moscova caută un pretext pentru un atac armat asupra Ucrainei”. ”Nu există încă nicio certitudine cu privire la intențiile Rusiei. Nu știm ce se va întâmpla. Ceea ce știm este că Rusia a comasat  cea mai mare forță pe care am văzut-o în Europa în ultimele decenii în jurul Ucrainei, a declarat acesta.

Șeful NATO a respins afirmațiile conform cărora tensiunile de la granița Ucrainei s-ar fi diminuat pe fondul retragerii unor trupe rusești. El a reamintit că Rusia încă reprezintă o amenințare prin cele 150 de mii de trupe care înconjoară Ucraina, însă Moscova susține că aceste trupe au fost desfășurate pentru realizarea de exerciții militare și susține că unele au fost retrase după finalizarea acestor exerciții.

La momentul de față, NATO caută să-și consolideze flancul estic, conform spuselor lui Stoltenberg. Într-o declarație comună, după reuniunea miniștrilor apărării, membrii Alianței au cerut Rusiei să se angajeze în discuții.

Îndemnăm Rusia, în cei mai puternici termeni posibil, să aleagă calea diplomației și să-și retragă forțele din Ucraina, în conformitate cu obligațiile și angajamentele sale internaționale. Rămânem angajați în abordarea noastră pe două căi față de Rusia: descurajare puternică și apărare, combinate cu deschiderea către dialog”.

Statele Unite spun că vor desfășura temporar aproximativ 4.700 de soldați suplimentari în Polonia, membru al UE și NATO, ca răspuns la acumularea de trupe a Rusiei în apropierea Ucrainei.

Sursa: DW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday