Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a transmis Belarusului că Washingtonul îi poate oferi tot petrolul de care are nevoie. „Suntem cel mai mare producător de energie din lume și tot ce trebuie să faceți este să ne sunați. Națiunea dumneavoastră nu ar trebui să fie obligată să depindă de niciun partener pentru prosperitatea dvs. sau pentru securitatea dvs.”, a spus Pompeo citat de BBC.

Mesajul a fost lansat în cadrul vizitei oficialului american la Minsk, Mike Pompeo fiind primul demnitar de la Washington care vine în fosta republică sovietică în ultimii 25 de ani, având în vedere relațiile înghețate cu regimul autoritar al lui Alexander Lukashenko.

Oferta americanilor vine în contextul în care Belarus și Rusia se află în toiul unei dispute din cauza aprovizionării cu produse petroliere de care are nevoie Minskul. Relațiile dintre SUA și Belarus s-au îmbunătățit după ridicarea sancțiunilor impuse de americani în 2006 pentru demnitarii din Belarus, din cauza îngrijorărilor legate de corectitudinea proceselor electorale și respectarea drepturilor individului.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday