Antony Blinken, secretarul de stat al Statelor Unite, a fost întrebat ce poate spune despre informațiile conform cărora Ucraina a atacat cu drone clădirea Kremlinului din Moscova. Oficialul a răspuns: “Le-am văzut. Nu le pot valida în niciun fel. Pur și simplu nu știm. Aș lua orice vine de la Kremlin cu o gură mare de sare”. Blinken a fost apoi întrebat care ar fi poziția SUA în cazul în care Ucraina ar efectua atacuri asupra teritoriului rus. A răspuns: “Sunt decizii pe care Ucraina trebuie să le ia cu privire la modul în care se va apăra”.

În privința unui eventual succes al contraofensivei ucrainene de primăvară, secretarul de stat a afirmat că nu se pot face “analize statice” pe acest subiect și că SUA a colaborat cu peste 50 de state pentru a consolida Ucraina: “Sunt încrezător că vor avea succes în recâștigarea unei părți mai mari din teritoriul lor”.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Casei Albe a transmis: “Este prea devreme să spunem dacă acuzațiile Rusiei privind o tentativă de asasinare a lui Putin reprezintă, de fapt, o operațiune sub steag fals. De la începutul conflictului, cu siguranță SUA nu au încurajat și nu au permis Ucrainei să lovească ținte aflate dincolo de granițele sale. Nu vreau să speculez despre autenticitatea afirmațiilor Moscovei”.

Surse alternative: New York Times, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday