Secretarul de stat al Administrației Biden a recunoscut la CNN că talibanii au avansat și au ocupat mare parte a țării mult mai rapid decât se așteptau specialiștii americani: ”Trupele noastre au fost în Afganistan pentru un motiv primordial: să ne ocupăm cu aceia care ne-au atacat pe 11 septembrie 2001. În acești 20 de ani, l-am deferit justiției pe Osama bin Laden. Am redus amenințarea al Qaeda până în punctul în care nu ar mai putea produce un astfel de atac, din Afganistan”.

Blinken a mai precizat că obiectivul actual este ”evacuarea tuturor americanilor în siguranță. Nu le-am cerut nimic talibanilor, le-am spus doar că dacă intervin în procesul nostru de retragere, vom da un răspuns rapid și decisiv”.

”Vom putea lucra mai departe cu un guvern afgan care protejează drepturile omului și nu adăpostește teroriștii”, a încheiat secretarul de stat.

Ambasada americană, cea britanică și cea franceză au relocat personalul neevacuat în incinta Aeroportului Internațional din Kabul. Guvernul britanic precizează că ambasadorul său nu va părăsi țara.

În urmă cu trei zile, când rebelii se apropiaseră la o sută de kilometri de capitală, SUA au luat decizia de a desfășura peste trei mii de soldați în Afganistan, pentru a ajuta la evacuarea personalului diplomatic din Kabul. Decizii de evacuare a ambasadelor au luat de atunci mai multe state, între care Spania, Norvegia și Germania.

Ministerul român de Externe a îndemnat vineri cetățenii români să părăsească de urgență teritoriul Afganistanului sau să evite orice deplasare în această țară.

La jumătatea lunii aprilie, președintele american Joe Biden a anunțat că trupele americane se vor retrage din Afganistan, până pe 11 septembrie. În paralel, a început și retragerea coordonată a trupelor NATO.

Surse alternative: CNN, The Hill.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday