Lloyd Austin, secretarul american al Apărării, a denunțat o serie de acțiuni coercitive, agresive și periculoase din partea Chinei, ”acțiuni care amenință stabilitatea în jurul Asiei”. Acesta a reiterat că SUA vor fi alături de parteneri și îi vor ajuta să reziste în fața oricărei presiuni.

”Țările din Indo-Pacific nu ar trebui să se confrunte cu intimidare politică, constrângere economică sau hărțuiri din partea milițiilor de pe mare. Mișcările Chinei amenință securitatea, stabilitatea și prosperitatea în regiune”, a spus secretarul, care a făcut apoi referire la interceptarea ”neprofesionistă” a avioanelor canadiene de patrulare și la patrulele chineze în apropierea spațiului aerian al insulei Taiwan.

Washingtonul dorește să mențină statutul actual al insulei, a spus oficialul american, statut despre care a afirmat că este amenințat de China. Omologul chinez Wei Fenghe i-a replicat că SUA fac același lucru, prin vânzarea de armament către Taipei. 

Ulterior întâlnirii, un purtător de cuvânt al ministerului chinez al Apărării a declarat: ”Ministrul Fenghe a subliniat că, dacă cineva îndrăznește să separe Taiwanul de China, armata noastră nu se va da la o parte de la un război și va spulbera orice încercare de << independență a Taiwanului>>”. La această declarație, Lloyd Austin a răspuns că SUA nu caută o confruntare sau un conflict în regiune: ”Nu căutăm un nou Război Rece, o NATO asiatică sau o împărțire a regiunii în blocuri ostile”.

Surse alternative: CNN, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday