Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, în urma ședinței organizate de Ministerul Sănătății:

  • Fiind o infecție atât de dinamică, datele pe care le folosim necesită periodic o actualizare. Ne-am gândit care-s indicatorii cei mai potriviți pentru carantinare. Aceștia sunt în număr de șase, și mai sunt două variabile. Vom face simulări și îi vom anunța mâine. Cei șase sunt: capacitatea de testare, număr de pacienți la ATI, număr de cazuri pentru o localitate, cu sau fără focar, incidența, trend, indici de evoluție.
  • O să avem o testare mai abundentă decât avem acum, pentru a avea o imagine mai bună pentru ce e în țară. Avem testele PCR, cele antigen cu valoare diagnostică și cu toate astea, oamenii se testează puțin. Dacă știm ce se întâmplă, dacă testele sunt pozitive, se pot lua măsurile de sănătate publică mai bune.
  • Am stabilit să calculăm rata de incidență pentru 14 zile, care se opresc cu 3 zile înaintea momentului vorbirii, ca să ne asigurăm că cifrele sunt definitive. Testele din ultimele zile nu sunt mereu alocate unui județ, dacă nu luăm în considerare testele din ultimele trei cazuri, calculele sunt mai concrete.
  • În județele cu testare mică nu știm ce se întâmplă. Populația de acolo nu este informată, față de ea nu se iau măsuri de precauție.

Ședința de astăzi a durat aproape patru ore. Au participat reprezentanți ai ministerului, ai DSU, ai INSP și experți în domeniul sănătății publice.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday