Echipa de lansare tocmai ce începuse să încarce hidrogen lichid, la temperaturi extrem de scăzute, și oxigen în treapta principală a rachetei Space Launch System înaltă de aproape 100 de meri, când a constatat scurgerea. Hidrogenul lichid este extrem de periculos, dar oficialii spun că sistemele au fost verificate pentru scurgeri înainte de testare.

Două încercări anterioare de a testa racheta au eșuat din cauza problemelor legate de ventilatoare nesigure și de o supapă acționată manual, care a fost uitată închisă, săptămâna trecută. În plus, tehnicienii au descoperit o supapă de heliu defectuoasă, care nu poate fi înlocuită până când racheta nu va fi dusă înapoi în hangarul de la Centrul Spațial Kennedy din statul american Florida.

NASA plănuiește lansarea rachetei SLS de 98 de metri în luna iunie a acestui an, ca parte a programului Artemis. Capsula Orion de la bordul acesteia va fi trimisă într-o misiune de patru până la șase săptămâni în jurul Lunii, iar, conform planificării, astronauții se vor alătura celui de-al doilea zbor de probă în 2024. Călătoria prin care NASA își propune să ducă primii oameni pe Lună după 1972 este programată să aibă loc în 2025.

Surse: ABC News, Scitechdaily

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday