Public Health Scotland (PHS) arată că între 11 și 28 iunie, 1.991 de fani au participat la evenimente de susținere a echipei naționale în timp ce erau infectați cu coronavirus și, cel mai probabil, unii au transmis virusul și altor persoane. Dintre aceștia, 1.234 de persoane au călătorit la Londra, iar 397 au mers pe stadionul Wembley.

Scoția a disputat două meciuri pe Hampden Park (Glasgow), cu câte zece mii de spectatori în tribune, respectiv unul pe Wembley (Londra), cu 20 de mii de suporteri. De asemenea, în capitala Glasgow autoritățile au amenajat o zonă dedicată fanilor. În urma anchetelor epidemiologice, s-a stabilit că 55 de persoane cu Covid au mers în zona destinată fanilor din Glasgow, iar 75 au fost pe stadion la meciurile cu Cehia și Croația de pe Hampden Park.

Epidemiologii atrag atenția că este posibil să nu fi identificat toate cazurile apărute în urma evenimentelor asociate cu EURO 2020. Potrivit PHS, dintre cei două mii de fani, nouă din zece persoane infectate sunt bărbați, iar trei sferturi au vârste cuprinse între 20 și 39 de ani. 

Marți, autoritățile sanitare din Finlanda au anunțat că 300 de finlandezi, care au mers până la Sankt Petersburg să vadă meciurile echipei naționale, au fost testați pozitiv pentru coronavirus. Presa locală a scris că vameșii au lăsat să intre în țară, netestați pentru Covid, un număr de 800 de persoane, din cauza aglomerației apărute la frontieră.

Surse alternative: Public Health Scotland, Sky News, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday