Schimbările climatice amenință monumente antice din Orientul Mijlociu. Piramidele și alte situri de patrimoniu sunt cele mai expuse riscului de degradare, în regiunea care se încălzește mai repede decât oricare alta de pe Pământ.

Orașul antic Babilon, considerat ca fiind cel mai mare oraș al vremurilor sale, împodobit cu grădinile suspendate (una din cele șapte minuni ale lumii antice) și în care se presupune că se afla și legendarul Turn Babel, se prăbușește, explică DW într-o analiză. Ruinele din sudul Irakului de astăzi au fost integrate în Patrimoniului Mondial UNESCO în 2019.

Babilon/Sursa foto: Rasool Ali | Dreamstime

Fondat cu aproximativ 4.300 de ani în urmă, orașul este în prezent un amestec de modern și antic. Acum, fațadele din ipsos, reconstruite pentru a reproduce originalele, cad de pe pereți, iar unele clădiri, cândva populare printre turiști, au devenit prea periculoase pentru a fi vizitate.

Anii de infiltrare a apelor subterane și apoi verile foarte, foarte uscate provoacă prăbușirea clădirilor, a explicat Eleanor Robson, profesor de istorie antică a Orientului Mijlociu la University College London.

Babilon nu este singurul astfel de sit din regiune care resimte efectele tot mai mari ale schimbărilor climatice. În Egipt, pietrele unora dintre cele mai faimoase obiective turistice – precum piramidele – crapă, se sparg și își schimbă culoarea din cauza temperaturilor ridicate și a umidității. Incendiile de vegetație frecvente, furtunile de praf și nisip, poluarea aerului, creșterea salinității în sol și creșterea nivelului mării amenință și alte situri istorice.

În Iordania, există îngrijorarea că anumite părți din Petra, un oraș vechi de aproximativ 2.300 de ani cu clădiri complicate construite în stâncă, sunt puse în pericol de potențialul de intensificare a alunecărilor de teren. În estul Yemenului, ploile abundente și inundațiile mai frecvente afectează renumitele construcții din cărămidă de noroi din Wadi Hadramawt. Și în Libia, orașul-oază antic Ghadames este în pericol, deoarece sursa sa principală de apă a secat, vegetația a dispărut, iar locuitorii au plecat. Siturile de patrimoniu de pe coastele din jurul regiunii sunt în pericol din cauza creșterii nivelului mării și a inundațiilor.

Ghadames/Sursa foto: Pascalou95 | Dreamstime

Potrivit unei cercetări publicate la sfârșitul lunii iunie de specialiști din Germania și Cipru, Orientul Mijlociu și regiunea mediteraneană de est se încălzesc de aproape două ori mai repede decât media globală și mai rapid decât alte părți locuite ale lumii. Țări precum Egiptul și Iordania au făcut progrese în ceea ce privește gestionarea siturilor lor de patrimoniu în fața schimbărilor climatice. Dar alte națiuni din regiune nu au reușit să facă față fenomenelor.

Articolul integral pe DW

Folosim cookies