Fostul Director Executiv al procesatorului de plăți electronice Wirecard, Markus Braun, a fost reținut de procurori sub acuzația că a falsificat situația financiară a companiei, astfel încât aceasta să pară mai stabilă financiar și mai atractivă pentru investitori, notează Reuters. Procurorii germani anunță că Braun s-a predat luni seara și astăzi un judecător va decide dacă va fi arestat preventiv sau nu.

Wirecard, prezentă și în România, a recunoscut luni că o sumă de 1,9 miliarde de euro, deși înscrisă în bilanțul său, „foarte probabil” nu a existat.

Acțiunile companiei germane s-au prăbușit de la apariția primelor informații referitoare la falsificarea situației financiare.

Joi, când au apărut primele informații despre cei 1,9 miliarde de euro lipsă, acțiunile s-au prăbușit cu 65%. Vineri, prăbușirea a fost de 35%, iar agenția de rating Moody’s a acordat ratingul <<junk>>, scrie ZF.

Tot vineri, CEO-ul companiei a demisionat, după ce căutarea banilor s-a sfârșit în Filipine. Banca Centrală din Filipine a anunțat că nici măcar o parte din bani nu au intrat în sistemul financiar al țării. Totodată, procesatorul de plăți electronice a retras situațiile financiare din anul 2019 și din primul semestru din 2020, anunță BBC.

Ieri, acțiunile Wirecard s-au prăbușit cu 35% pe bursa de la Frankfurt, ceea ce înseamnă că în doar trei zile acțiunile companiei au scăzut de la 104,5 euro pe acțiune la 17 euro în prezent. Agenția americană de știri Bloomberg notează că Wirecard luptă să supraviețuiască întrucât lipsa acestor bani crește riscul de default mai ales în contextul în care Wirecard are obligațiuni de  500 milioane de euro scadente în anul 2024.

Surse alternative: Reuters, BBC, ZF.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday