Președintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă, Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea participă la ședința solemnă organizată de Parlament cu ocazia aniversării a 15 ani de la aderarea României la NATO și a 70 de ani de la înființarea NATO.

Ședința solemnă a început cu intonarea imnului național al României.

Primul care a luat cuvântul a fost președintele Klaus Iohannis. Șeful statului a fost huiduit de parlamentarii puterii în timpul discursul său, în timp ce critica guvernarea PSD-ALDE. Iohannis: „Sunt condamnabile acțiunile majorității, care prin asaltul fără precedent în ultimii 30 de ani la adresa statului de drept riscă să fragilizeze statutul României în NATO și UE”. Parlamentarii opoziției l-au aplaudat.

Discursul șefului statului a fost urmat de cel al președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, și cel al președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea. Liderul PSD a avut un discurs pro-atlantic. Dragnea a spus că „aderarea la NATO nu a fost un obiectiv politic, este un obiectiv național. Este cea mai importantă organizație de securitate colectivă, cea mai importantă garanție de securitate a României”.

Live video din Parlament:

Ședință solemnă a Parlamentului la 15 ani de la aderarea la NATO

Ședința solemnă a Parlamentului dedicată aniversării a 15 ani de la aderarea României la NATO și a 70 de ani de la înființarea alianței.

Gepostet von Epoch Times Romania am Dienstag, 2. April 2019

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis:

„Aniversăm în cadrul acestei ședințe 15 ani de când România a aderat la cea mai puternică alianță. din 2004, suntem nu numai într-un parteneriat loial ci și membri respectații ai clubului statelor democratice. Trănicia NATO și forța sa sunt date de adeziune la valori fundamentale, iar aceste valori sunt libertatea, democrația și statul de drept. Anul acest se împlinesc și 70 de ani de la semnarea actului de fondarea a NATO.

Istoria ne-a demonstrat că principiile democratice reprezintă esența proiectului euro-atlantic și cheia succesului misiunilor NATO. Pentru țara noastră nu a fost deloc ușoară revenire la democrație după epoca neagră a comunismului, de aceea trebuie apreciat efortul tuturor forțelor politice, al armatei, care au făcut posibilă aducerea României.

Cu atât mai condamnabile sunt acțiunile majorității PSD, care prin asaltul fără precedent în ultimii 30 de ani la adresa statului de drept riscă să fragilizeze statutul României în NATO și UE. Modificarea legilor în interesul unei persoane, creșterea inflației, arbitrariul și lipsa de profesionalism acestea sunt realele politici ale guvernării PSD. Nu consolidarea justiției, nu responsabilitatea guvernării.

Ne confruntăm cu amenințări tot mai complexe, provenind din multiple direcții strategice care tind să afecteze NATO. Este nevoie de coeziune politică internă în fiecare stat aliat. Trebuie să aducem împreună instrumentele și resursele de care dispun cele două organizații. Rezultatele vor fi în beneficiul cetățenilor, pentru că va crește securitatea europeană și euro-atlantică. Acordăm o atenție specială avansării cooperării între NATO și UE în toate domeniile de interes comun.

România va continua să contribuie activ în acest sens. Țara noastră va susține întărirea solidarității în interiorul NATO. Profesionalismul, devotamentul și spiritul de solidaritate ne permit să avem în acest moment o Alianță credibilă, capabilă să asigure securitatea cetățenilor. Țara noastră acționează constant pentru a-și consolida profilul în cadrul Alianței. Trebuie să înțelegem că apărarea colectivă începe acasă și necesită investiții.

În ultimii ani, am obținut rezultate semnificative prin alocarea a 2% din PIB pentru Apărare. La inițiativa mea s-a încheiat această înțelegere. A fost rezultatul unui consens politic obținut la inițiativa mea. Guvernului și Ministerului Apărării le revine rolul de a pune în practică strategia de înzestrare a Armatei, pentru care există premise favorabile de finanțare. Faptele demonstrează cu totul altceva.

Proceduri de achiziție anulate sau contestate în Justiție de cei care le-au inițiat și o incapacitate cronică de a gestiona un domeniu vital, cum este cel al înzestrării Armatei. Incompetența guvernanților riscă să afecteze modul în care ne îndeplinim obligațiile în cadrul NATO. Toate eforturile noastre au condus la adoptarea de noi decizii. Am înființat brigada multinațională Sud-Est la Craiova. Comandamentul diviziei multinaționale Sud-Est a primit certificarea capabilității funcționale anul trecut. Voi susține ferm poziția României de abordare unitară.

Efortul comun al tuturor aliaților a permis ca organizația să se afirme pe plan mondial ca un garant al stabilității, păcii și dialogului. Reafirm cu tărie că România va continua să fie un aliat de încredere, un promotor al valorilor comune și un pilon de stabilitate în regiunea Mării Negre.

Ca președinte, voi continua să acționez cu determinare pentru ca NATO să fie tot mai puternică, iar profilul României să fie tot mai vizibil. Vom rămâne un actor relevant și de încredere în NATO”.

Călin Popescu Tăriceanu:

„În 2018, am organizat primul summit parlamentar al formatului B9, care a reunit participare parlamentară de înalt nivel. În ultimii 15 ani, România a crescut împreună cu NATO, participând la transformarea acestuia. Apartenența României la NATO trebuie fructificată prin consolidarea formatului B9. Închei prin a adresa un apel generațiilor care nu au avut experiența vieții în regimul de dinaintea anilor 1989, dar și politicienilor români. Tinerii trebuie să înțeleagă că umbrela de securitate a NATO ne garantează condițiile de a prospera în pace și libertate”.

Liviu Dragnea:

„Sunt onorat să mă adresez dvs. și românilor. Sunt 15 ani de existență activă a României în cadrul NATO. Toți partenerii noștri din cadrul NATO apreciază contribuția, loialitatea și determinarea cu care țara noastră a participat la operațiunile Alianței. Subliniez că buna reputație a României s-a câștigat prin devotamentul și sacrificiul militarilor români.

Aniversarea de astăzi ar trebui să fie un omagiu eroilor români. Datorită lor, România este astăzi un membru respectat în cadrul Alianței. Țara noastră beneficiază de cea mai solidă garanție de securitate a timpurilor noastre. Ca om politic, sunt mândru că partidul pe care îl reprezint a avut un rol major în realizarea acestui obiectiv. (aderarea României la NATO). A fost un consens pe care mi-aș dori să-l regăsesc în jurul unor obiective majore pentru România, cum ar fi menținerea alocării procentului de 2% pentru Apărare. Nu cred că există un obiectiv mai important decât securitatea României.

Celor care își dau cu părerea că alocăm prea mult pentru Apărare, le spun că în afara scutului NATO, România ar trebui să cheltuie mult mai mult. Acești bani se duc la Armata Română, în industria de apărare a României, se creează locuri de muncă și venituri. Industria de apărare trebuie să devină un motor serios de dezvoltare a economiei românești. Consensul politic pentru respectarea acestui anganjament nu poate fi opțional sau negociabil. Este temelia de încredere pe care țara și-a clădit-o în Alianță. Partea politică pe care o reprezint s-a exprimat atât prin vorbă, ca și alții, dar mai ales prin fapte.

Ce a făcut acest guvern atacat în permanență – a mărit salariile militarilor și le va mări, a generat creștere economică în fiecare an, pentru a putea aloca 2% din PIB, susține pensiile militarilor și salariilor și urmează ca toate nedreptățile din sistem să fie rezolvate. Ar fi fost util întocmirea unui pact politic prin care partidele să-și asume respectarea acestui angajament. E o temă pe care aș fi vrut să i-l propun președintelui, dar după discursul pe care l-am auzit, îmi dau seama că ar fi un demers inutil.

Trebuie să fim conștienți că aderarea la NATO nu a fost un obiectiv politic, este un obiectiv național”.

Viorica Dăncilă:

„Este evident că prin integrarea în NATO, țara noastră a obținut cel mai înalt grad de siguranță. În toată această perioadă, România a trecut de la statutul de beneficiar la acela de furnizor de securitate. NATO s-a implicat în eforturile de gestionare a crizelor, de stabilizare. În actualul context de securitate, capacitatea Alianței de a oferi un răspuns echilibrat rămâne esențiale. Vom depune toate eforturile pentru ca NATO să continue să reflecte angajamentul ferm pentru apărarea tuturor aliaților. Dorim o alianță puternică, robustă și relevantă.

Guvernul pe care îl conduc e conștient că acest lucru nu se poate realiza fără un parteneriat trans-atlantic consolidat. Guvernul pe care îl reprezint și-a asumat cu responsabilitate obligațiile în cadrul NATO. Referitor la cheltuieli, este al treilea an consecutiv în care România îndeplinește acest angajament, alocând 2% din PIB pentru apărare. (Asumat de guvernarea PSD-ALDE). În ce privește capabilitățile, România continuă să investească în echipamente militare moderne, pentru a răspunde cerințelor NATO și provocărilor regionale de securitate.

România este unul dintre contribuitorii importanți la operațiile și misiunile NATO. Îmi exprim convingerea că NATO va continua să reprezinte principalul garant al securității României. Vom consolida profilul strategic al țării noastre în cadrul NATO. România va continua să acționeze cu demnitate în cadrul Alianței. Regret că acest eveniment important a fost transformat de către președintele României într-un eveniment de campanie electorală.

Îmi cer scuze eu tuturor celor care astăzi se așteptau la o ședință solemnă”.

Parlamentarii vor adopta și o declarație: ”Alăturarea României ca membru cu drepturi depline la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), în 2004, constituie un reper fundamental al istoriei contemporane a României, confirmând apartenenţa la o comunitate fundamentată pe valori democratice, puternice legături transatlantice şi garanţii solide de securitate. Bilanţul celor 15 ani care au trecut de la acel moment evidenţiază deopotrivă valenţele euro-atlantice ale societăţii româneşti şi caracterul vizionar al demersului de aderare. Cu sprijinul puternic al societăţii şi al întregii clase politice româneşti, aderarea la Alianţa Nord-Atlantică a deschis drumul  recâştigării locului şi rolului binemeritat într-o comunitate euroatlantică unită, liberă şi prosperă. Beneficiile acestei opţiuni sunt vizibile şi cuantificabile în viaţa de zi cu zi a cetăţenilor români: parcursul democratic, dezvoltarea economică, progresul social au fost favorizate de protecţia de securitate pe termen lung a NATO”, se arată în document.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a transmis președintelui Iohannis un mesaj cu ocazia aniversării a 15 de ani de la aderarea României la Alianța Nord-Atlantică:  Salut planurile României de a cheltui 2% din PIB pentru Apărare în acest an și de a moderniza forțele armate pe parcursul următorilor 10 ani.”, a transmis, printre altele, Stoltenberg.

 

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday